Aşı çalışmalarında bir iyi haber daha

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurucu ortağı olduğu Alman BioNTech'in haberinden sonra bir haber de Moderna şirketinden geldi. Şirket geliştirdikleri aşının Kovid-19'a karşı yüzde 94.5 oranında etkili olduğunu açıkladı.

Aşı çalışmalarında bir iyi haber daha

Pfizer ve Biontech'ten sonra koronavirüs aşı çalışmalarında bir iyi haber daha geldi. ABD'li ilaç şirketi Moderna, koronavirüse karşı geliştirdiği aşı adayının yüzde 94,5 oranında etkili olduğunu duyurdu.

Şiket üzerinde çalıştığı MRNA-1273 aşısı ile ilgili ilk sonuçları açıkladı. Verilere göre aşı Kovid-19'a karşı yüzde 94,5 koruma sağladı.

Moderna aşıyı ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüleriyle birlikte üretti. Faz-3 kapsamında 30 bin kişi gönüllü denek oldu. Deneklerin yarısına gerçek aşı yarısına ise plasebo yani boş aşı uygulandı. Bu aşı da BioNTech ve Pfizer’ınki gibi iki doz halinde uygulandı. İlk dozdan 28 gün sonra ikincisi yapıldı. Ve son elde edilen verilere göre iki doz gerçek aşı verilenlerden sadece beşi virüse yakalandı. Plasebo yapılan kişilerden 90'ı ise hastalandı.

Moderna'nın MRNA-1273 aşısı da ‘RNA’ veya ‘mRNA’ olarak bilinen ‘mesajcı’ya odaklanan yeni teknoloji kullanılarak geliştirildi. Moderna geliştirdikleri aşı adayının 2-8 derece aralığındaki standard buzdolabı sıcaklığında etkinliğini 30 gün süre ile koruduğunu da duyurdu.

Şirketin Başkanı Dr Stephen Hoge, veriyi, "gerçekten önemli bir dönüm noktası" diye nitelendirdi. Hoge, iki farklı şirketten benzer sonuçların gelmesinin "çok rahatlatıcı" olduğunu belirtti. "Bu sorunu tek başına Moderna çözemez. Küresel talebi karşılamak için birçok aşıya ihtiyaç olacak." diye konuştu.

ABD hükümetinin, "Operation Warp Speed" programı kapsamında geliştirilen aşıdan 2021'in ilk çeyreğinin sonuna kadar 100 milyon doz aşı üretilmesi, bu aşılarla da 50 milyon insanın aşılanması hedefleniyor.

ulusal.com.tr

# amerika # aşı # Moderna # BioNTech # Pfizer # Uğur Şahin # Özlem Türeci