Temmuz ayı otomobil satışları yarı yarıya düştü

Temmuz ayında otomobil satışlarında gerileme yaşandı. Yayımlanan rapora göre satışlar düştü. Yetkililere göre düşüşün asıl sebebi kurdaki artış, taksit sayısının düşürülmesi ve ÖTV oranlarının artması olarak görüyor.

Temmuz ayı otomobil satışları yarı yarıya düştü

Pandemi bütün sektörleri olumsuz etkilese de otomotiv sektörü en fazla etkilenen sektörlerin başında geldi. Buna göre Temmuz ayında satışlar %45 düştü.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ocak-temmuz dönemi ve temmuz ayına ilişkin "Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazar Değerlendirme Raporu"nu yayımladı.Yalnızca bu temmuz ayına bakıldığında otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 45,3 daralarak 47 bin 849 oldu.

Özellikle salgının ilk dönemlerinde birçok sektör olumsuz etkilenirken, otomotiv, en fazla etkilenen sektörlerin başında geldi.

Piyasaya ilk çıkan, “sıfır kilometre” olarak ifade edilen binek otomobillerin tümünde alıcısı tarafından yüzde 18 KDV ödeniyor. KDV hesaplanırken ÖTV matraha dahil ediliyor. Böylece vergiden vergi alınıyor.

İkinci elde fiyatların piyasanın çok üzerinde belirlenmesi, otomotiv sektörünü olumsuz etkiliyor.

Otomotiv sektöründe kullanılan yarı iletken çip tedarikindeki sıkıntı sürüyor. Bu nedenle büyük otomobil üreticilerinin çoğu üretime ara verdiğini veya üretim miktarında ciddi kısıtlamalara gittiğini açıkladı.

# otomobil # kdv # Temmuz # odd # ötv # otomotiv distribütörleri derneği # OTOMOBİL SATIŞLARI