Hengel ve erişte yapımı zamanı

Doğu Anadolu’muzda asırlardır kışın tüketilmek üzere hengel ve erişte yapılıyor. Iğdır’da 60 hamarat kadına bu eşsiz lezzetler, gelir kapısı oldu. Şimdilerde Iğdırlı kadınlar bir yandan hengellerin hamurunu açıyor, diğer taraftan da erişte kesimi yapıp kurumak üzere iplere seriyor.

Hengel ve erişte yapımı zamanı

Asırlık lezzetler hamarat kadınlarımıza gelir kapısı oldu. Doğu Anadolu’muzda şimdi hengel ve erişte yapımı zamanı…

Iğdır’da 60 kadın ürettikleri bu eşsiz yöresel lezzetlerle geçimini sağlıyor. Kentin Tuzla ilçesinde şimdilerde kadınlar evlerinde ya da bahçelerinde bir araya geliyor. Büyük bir imeceyle hengel ve erişte yapıyorlar.

Kadınlar, haşlanıp sarımsaklı yoğurt ve domates sosu katılarak tüketilen hengellerin hamurunu açıyor, diğer taraftan da erişte kesimi yapıp kurumak üzere iplere asıyor.

Kurutma işleminin ardından erişte ve hengeller toplanıyor. Fırınlarda kısık ateşte kavrulduktan sonra da paketleniyor. Böylece kışlık yemek yapımına hazır hale getiriliyor. Paketlenen bu ürünler, belediye desteğiyle kurulan kooperatif aracılığıyla satışa sunuluyor.

Ürünlerin pazarlamasını yapan Elif Gümüştekin, ev kadınlarına gelir sağlamak için yaptıkları çalışma sonucunda, evlerde üretilen yöresel lezzetleri satışa sunarak değerlendiklerini söyledi.

# doğu anadolu # Iğdır # erişte # Hamur