NYT: Sonuçları Erdoğan'a uzanabilir

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times, Rıza Sarraf davasıyla ilgili dikkat çeken bir yazı yayımladı. Gazete, dava sonuçlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzanabileceğini yazdı. Yargıtay ise 17-25 Aralık operasyonunun firari savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Yüzgeç ve Celal Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi.

NYT: Sonuçları Erdoğan'a uzanabilir

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times, Rıza Sarraf'ın New York'ta yargılandığı dava ile ilgili olası senaryoları yazdı.

Sarraf Amerika'nın İran'a uyguladığı yaptırımları delmekle suçlansa da New York Times gazetesi dava sonuçları için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı hedef gösterdi.

Gazeteye göre, Rıza Sarraf davada tanıklık ederse dava sonuçları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a uzanabilir. Amerika davaya müdahil olan Türk Bankalarına karşı adım atarsa, bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan için siyasi sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.

Gazete Sarraf'ın son ön duruşmaya katılmaması ardından, "Türk bakanların yabancı basın kuruluşlarına konuşarak Sarraf'ın olası tanıklığını önemsiz göstermeye çalıştığını" ifade ediyor.

Gazeteye konuşan New York merkezli danışmanlık şirketi GlobalSource Partners'tan Atilla Yeşilada "Türk hükümetinin iddiaları yalanlama boyutu, Sarraf davası ile ilgili ne kadar endişeli olduklarını gösteriyor" diyor.

Öte yandan 17-25 Aralık operasyonunda usulsüzlükler yapıldığına ilişkin Yargıtay'da görülen davada karar verildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi firari sanıklar Zekeriya Öz, Mehmet Yüzgeç ve Celal Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi.

Yargıtay'da görülen duruşmada,17-25 Aralık operasyonunun firari savcıları olan sanıklar Öz, Kara ve Yüzgeç hakkındaki yakalama emirlerinin infaz edilmediği belirtildi.

Mahkeme bu nedenle sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Interpol'e yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Kırmızı bülten, bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla Interpol'e üye ülkelerin talebi üzerine, Interpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılarak 190 üye ülkeye dağıtılıyor. Aranan bir şahsın yakalanması durumunda iade işlemleri başlatılıyor.

ulusal.com.tr

# amerika # cumhurbaşkanı erdoğan # New York Times # Zekeriya Öz # rıza sarraf # NYT # celal kara # mehmet yüzgeç # 17-25 aralık operasyonu