1,5 milyon mühürsüz pusulayı geçerli sayan YSK 2014'te bakın ne yapmıştı

Refarandumda AKP'nin talebiyle yaklaşık bir buçuk milyon "mühürsüz oy pusulasını" geçerli sayan Yüksek Seçim Kurulu'nun 3 yıl önce sadece 1 mühürsüz pusula için seçim iptal ettiği ortaya çıktı. 2014 yılında Bitlis'in Güroymak ilçesindeki yerel seçimler 1 mühürsüz oy nedeniyle iptal edildi. 2014 yılındaki talebi yapan da yine AKP idi. Ve o dönem iptal kararını veren YSK'nın başında bakın kim vardı.

2014 yılında sadece 1 "mühürsüz pusula" için seçim iptal edildi. 2017 yılındaysa 1,5 milyona yakın "mühürsüz pusula" geçerli sayıldı.

30 Mart 2014'te Bitlis’in Güroymak İlçesi’nde yapılan yerel seçimlerde BDP’li Mehmet Emin Özkan 4 bin 522 oy aldı. AKP’li Hüseyin Mutlu’ya 32 oy fark atan Özkan seçimin kazananı oldu.

Ancak AKP seçimlere itiraz etti. Oylar 4 kez sayıldı, sonuç değişmedi. Sayma işlemi sırasında, pusulardan birinin mühürsüz olduğu tespit edildi.

"Mühürsüz oy " nedeniyle Bitlis İl seçim Kuruluna başvuru yapan AKP, seçimi iptal ettirdi. Yeni seçim 1 Haziran'da yapıldı ve ancak yine sonuç değişmedi..

O dönemde seçim iptali kararı veren Yüksek Seçim Kurulu'nun başında yine Sadi Güven vardı. 2014'te mühürsüz oy için seçim iptal ettiren Güven, 16 Nisan'daki refarandum içinse çok tartışılacak bir karara imza attı.

Aradan geçen 3 yılda verilen iki YSK kararının değişen ve değişmeyenleri vardı. Değişmeyen AKP itirazları olurken, değişenler ise 2014'te seçim iptal ettiren "mühürsüz oy" 2017 halk oylamasında geçerli sayıldı..

ulusalkanal.com.tr

# AKP # bitlis # referandum # yüksek seçim kurulu # BDP # güroymak