Suriye'de federasyon tartışmaları! Barzani'den açıklama geldi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’nin bölünmesini öngören B planı açıklamasından sonra federasyon tartışmaları alevlendi. Tartışmaya dahil olan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’den Suriye’de federasyonu destekleme açıklaması geldi.

Suriye'de federasyon tartışmaları! Barzani'den açıklama geldi

Amerika Birleşik Devletleri Suriye’de federasyon kampanyasına hız verdi. Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’nin bölünmesini öngören B planı açıklamasından sonra Irak Kürt Bölgesel yönetimi Başkanı Mesut Barzani de tartışmaya dahil oldu.

Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada; Suriye’deki bütün Kürt gruplarına federasyonu destekleme çağrısı yapıldı. “Federal sistem fikrini destekliyoruz” denildi. Barzani’nin Suriye’deki uzantılarından Ulusal Meclis Başkanı Ferhad Şahin de, "Suriyeli Kürt federasyon kurmayı desteklediklerini” söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby önceki gün yaptığı açıklamasında “Suriye’de bir tür federalleşme olabilir” demişti.

Suriye’nin yönetim sistemine yönelik tartışmalara Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov da dahil olmuştu. Ryabkov, Kerry’nin B planı açıklamasından birkaç gün sonra yaptığı açıklamasında Suriye’de federal bir sistem olabileceğini söylemişti.

Suriye’de federasyon kampanyasıyla ilgili bir bilgi de PYD tarafından geldi. Cezire Kantonu eş Başkanı Ekrem Hasso Al Monitor’a verdiği röportajda ABD Başkanı Obama’nın temsilcisi Brett MC Gurk ile “Federal Suriye” planını görüştüklerini açıkladı. Mc Gurk PYD’nin Cenevre görüşmelerinden diskalifiye olduğu süreçte Suriye’nin kuzeyine giderek PYD ve örgütün silahlı kanadı olan YPG ile özel toplantılar yapmıştı.

PYD’nin ana bileşeni olduğu Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Heysan Menna da ABD’nin federasyon kampanyasına katıldı. Cenevre 3 sürecinde aktif rol alan Menna, Haseke kentini ziyareti sırasında “Suriye’de merkezi devletin sorunları çözemeyeceğini” söyledi.

Mehmet Kıvanç / Şam

ulusalkanal.com.tr

# suriye # beşar esad # federasyon