Rusya ihracattaki yasağı kaldırdı: İhracatçının gözü domates kotasında

İzmir ve Antalya'dan Rusya'ya domates ve biber ihracatındaki yasak kaldırıldı. Sektör temsilcileri bu gelişmeyi sevinçle karşılarken, Rusya tarafından uygulanan domates ihracatı kotasının da kaldırılmasını bekliyor.

Rusya ihracattaki yasağı kaldırdı: İhracatçının gözü domates kotasında

Domates ve biber üretiminin kalbi İzmir ve Antalya’dan Rusya’ya ihracattaki analiz zorunluluğu kaldırıldı.

Yasak, Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı’nca 2020 yılının Aralık ayında uygulanmaya başladı. Ajans, Antalya ve İzmir’den ihracat edilecek domates ve biberlerde kahverengi meyve buruşukluk virüsü, domates lekeli solgunluk virüsü ve pepino mozaik virüsüne ile ilgili yüzde 100 analiz zorunluluğu getirmişti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile sektör temsilcilerinin görüşmesi sonrasında yeni bir gelişme yaşandı ve ihracat yasağı kaldırıldı. Karar bölge ihracatçılarının yüzünü güldürdü. Sektör temsilcilerin Rusya’dan şimdiki beklentisi ise domateste uygulanan kotanının bir an önce kaldırılması.

"EĞER RUSYA KOTAYI KALDIRIRSA ÜRETİCİMİZ NEFES ALIR"

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, İzmir ve Antalya’dan Rusya’ya domates ve biber ihracatının 2020 yılında 36 milyon dolar hacme ulaştığını söyledi. Uçak, Rusya’nın aldığı yeni karar ile birlikte İzmir ve Antalya’dan yapılacak domates ve biber ihracatında hedeflerini 50 milyon doların üzerine çıkardıklarını belirtti.

Türkiye, 2020 yılında Rusya’ya 62 milyon 188 bin dolarlık domates ihraç etti. İzmir bu paydan 14 milyon dolar alırken Antalya’nın payı ise 12 milyon dolar oldu. Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Rusya tarafından uygulanan 300 bin ton domates kotasının kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. Uçak, “bu gelişme ile üreticimiz tamamen nefes alır” dedi.

# izmir # türkiye # rusya # antalya # ekonomi # ihracat # domates # kota # ihracat ekonomi # Hayrettin Uçak # domates kotası