Biden'ın skandal ifadesine siyasilerden sert tepki

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın 1915 olayları için ‘soykırım’ ifadesini kullanması siyasiler tarafından da tepki ile karşılandı. AKP, MHP ve İyi Parti'den açıklamalar geldi. Siyasi hesap uğruna, bu açıklamaların yapıldığına dikkat çekildi.

Biden'ın skandal ifadesine siyasilerden sert tepki

Uluslararası yargı kararlarına rağmen 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen ABD Başkanı Joe Biden’e Türkiye’den tepki yağdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılıyor" dedi:

- Ermenilerce kurgulanan asılsız iddiaları temel alan ve Ermeni isyancılar tarafından katledilen Türklerin ızdırabını, acılarını göz ardı eden bu açıklamanın milletimiz ve tarih karşısında hiçbir değeri yoktur.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Biden’ın açıklamalarına sosyal medya hesabından yanıt verdi. Bakan, "siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, “Tarihi siyasi yük haline getirmeye çalışanlar sadece kendi yüklerini artırırlar. ” Sözleriyle ABD Başkanı Biden’e tepki gösterdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Biden’ın sözlerini skandal olarak niteledi:

- Yüzlerce yıl kardeşlik içinde yaşayan Türkler ile Ermeniler arasına kan hattı çekenler bugün sözde soykırım ezberini en fazla diline dolayan günahkarlardır. Türk milleti bu şantaj ve tehdit ablukasından bıkmış usanmıştır. Biden'ın soykırım açıklaması hükümsüzdür. Müttefik bilinen bir ülkeyle yol ayrımına gelinmiştir.

Bahçeli, açıklamasında, ABD’nin, PKK ve siyasi kolu HDP’ye verdiği desteği de hatırlattı:

- Dostluk ve stratejik bağlar kurduğu bir ülkeye soykırım gölgesi düşürmeye kalkışan bir zihniyetle hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.PKK'nın siyasi ayağı HDP'nin de sözde soykırım yalanına sarılması siyasi ve hukuki bir karar aşamasına gelindiğine işarettir. Türk milletine soykırımcı diyen bir örgütün ne siyasette ne de Gazi Meclis'te bulunması artık imkansızdır.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ABD Başkanının açıklamalarına tepki gösterirken Hükümet'e de gönderme yaptı:

- Bu itibarla, sözde “soykırım” lafını ağzına alanları, tarihi yeniden yazmaya çalışanları, buna gereken yanıtını veremeyenler ile mevsimlik ve konjonktürel siyasi çıkarları iki ülke halkı arasındaki dostluk ilişkisine tercih edenleri, bu vesileyle en şiddetli şekilde kınamayı bir vazife addediyorum.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ABD'ye sebep olduğu savaşları hatırlattı:

- Amerika’yı bütün dünya Vietnam’da, Afganistan’da ve Irak’ta eline bulaştırdığı milyonlarca mazlumun kanından tanımaktadır. Kendi tarihini Kızılderililere yaptığı soykırımla başlatan Amerika, ülkemizi ve tarihimizi masumlara kastetmekle ve sözde soykırımlarla itham edecek en son ülkedir. I. Dünya Savaşı’nın zorlukları altında almış olduğumuz Tehcir Kararı’nı manipüle ederek Türkiye’yi soykırımla anmak kimsenin haddi değildir.

# pkk # soykırım # hdp # İyi Parti # Fuat Oktay # kılıçdaroğlu # Ömer Çelik # meral akşener # tarih # Biden # joe biden # çavuşoğlu # müttefik # Bahçeli # skandal # Gazi meclis # diplomatik