Türkiye, Rusya ve İran'dan çağrı: ''Suriye Anayasa Komitesi'nin 6. Toplantısı en kısa sürede yapılmalı''

Türkiye, Rusya ve İran’ın öncülüğündeki Astana görüşmelerinin 16'ncısı Kazakistan’da yapıldı. 2 gün süren toplantılarda, “Suriye’de kalıcı istikrar için terör örgütlerine karşı ortak mücadeleye devam etme” kararı çıktı. Astana garantörlerinin ortak bildirisinde, ABD'nin PKK eliyle Suriye’nin petrol gelirlerini gasp etmesinden duyulan rahatsızlık dile getirildi. İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları da sert bir dille kınandı.

Türkiye, Rusya ve İran'dan çağrı: ''Suriye Anayasa Komitesi'nin 6. Toplantısı en kısa sürede yapılmalı''

Astana garantörleri, Suriye’de tüm terör gruplarına karşı güçlü iş birliğine sürdürüyor.

Suriye krizine kalıcı ve barışçıl çözüm bulunması için Türkiye, Rusya ve İran’ın öncülüğünde yürütülen Astana görüşmelerinin 16. Turu Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapıldı. Toplantıya, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisinin yanı sıra, Irak, Ürdün ve Lübnan gözlemci statüsüyle katıldı. Toplantılarda Suriye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, askeri muhalefeti ise Ahmet Tuma temsil etti.

Toplantıların ardından Türkiye, Rusya ve İran heyetleri ortak bildiri yayınladı. Bildiride, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına vurgu yapıldı; ülke egemenliğini ve komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı mücadelede iş birliğinin güçlenerek devam edeceği belirtildi. Siyasi çözüm sürecinin hızlandırılması için Cenevre’deki Anayasa Komitesi’nin en kısa sürede yeniden toplanması çağrısı yapıldı.

Türkiye, Rusya ve İran'ın ortak bildirisinde, ülkenin kuzeyindeki petrol bölgelerini işgal eden ABD destekli terör örgütü PKK/YPG’ye işaret edildi, Suriye’nin petrol gelirlerinin gasp edilmesinden duyulan rahatsız dile getirildi.

16. Astana Görüşmeleri sonuç bildirisinde, İsrail’in Suriye’ye yönelik uluslararası hukuku ihlal eden saldırıları da sert bir dille kınandı.

# türkiye # rusya # iran # suriye # astana # kazakistan # 16. Astana görüşmeleri # nur sultan # Suriye Anayasa Komitesi # astana görüşmeleri