TÖB heyeti Çin’in Aydınlık gazetesi ile bir araya geldi

Vatan Partisi Çin Temsilcisi ve Türk-Çin İş Der Başkanı Adnan Akfırat’ın başkanlığındaki heyet, Türk Öğrenci Birliği (TÖB) ve Çin'in Günlük Guangming (Aydınlık) gazetesinin düzenlediği davete katıldı.

TÖB heyeti Çin’in Aydınlık gazetesi ile bir araya geldi

Sinciang Uygur Özerk Bölgesine yapılması planlanan gezi öncesi TÖB heyeti ile Guangming gazetesi yöneticileri perşembe günü Pekin’de bir araya geldi. Günlük Guangming’in eski sayılarının sergisini gezen heyet, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önce basılmış olan başka gazeteleri de inceledi. Çin devriminin önderi Mao Zedung tarafından kurulan Guangming gazetesi, Çin’in düşünce dünyasına yön veren en önemli merkez olarak kabul ediliyor. Çin’in reform çalışmaları ilk olarak Guangming gazetesi tarafından dillendirilmeye başlanmıştı.

İLK DURAK URUMÇİ

Cuma günü itibariyle Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nde ziyaretlere başlamayı planlayan heyetin ilk durağı Urumçi şehriydi. Ancak heyet Urumçi’ye varmadan bir gün önce yerel bir Kovid-19 vakası saptandığı için, Sinciang Uygur Özerk Bölgesi yönetimi, Guangming gazetesi heyetinin gezisini iptal etti. Heyet, Urumçi Havaalanı’ndan tekrar Pekin’e döndü.

Öğrenciler gezi boyunca bölgenin çarşı pazarlarını, müzeleri, camileri, sergi salonlarını, tarımsal ve sanayi üretim alanlarını incelemeyi planlıyordu. Ayrıca birçok bölge yöneticisiyle temaslarda bulunması beklenen heyet, bir hafta boyunca Urumçi, Hotan ve Kaşgar şehirlerini ziyaret edecekti. Bölgenin kültürel, ekonomik ve tarihi yapısını inceleme fırsatı yakalaması beklenen heyet, salgını önleme kararları gereği Pekin’e geri dönmek zorunda kaldı.

UYGUR BÖLGESİ GERÇEKLERİ

Son dönemde özellikle Batı basını tarafından Sincang Uygur Özerk Bölgesi’nde insan hakları ihlalleri olduğu yönünde birçok uydurma fotoğraf ve video servis edilmişti. ABD merkezli yürütüldüğü belli olan yalan kampanyasına Türkiye’den de birçok siyasetçi destek vermişti. Yayınlanan fotoğraf ve videoların ise kısa bir süre sonra ya farklı bir ülkede kaydedildiği ya da yapılan haber içeriğiyle ilgili olmadığı anlaşılmıştı. Türk öğrencilerin gezisinin Sinciang Uygur Özerk Bölgesi gerçeklerini ortaya çıkarması bekleniyordu.

Şanghay, Pekin, Nanjing, Jinan ve Shenyang şehirlerinde yüksek lisans ve doktora yapan Türk öğrenciler, Akfırat başkanlığında Guangming gazetesi Genel Yayın Yönetmeni tarafından kabul edildi. Guangming gazetesi Türkiye’de Aydınlık gazetesi ile iş birliği yapıyor. Türk ve Çin heyetleri her iki gazetenin birlikte hazırladığı Aydınlık eklerini gururla gösterdiler.

TÖB YAKINDA, YUNNAN GEZİSİ DÜZENLEYECEK

Guangming gazetesi yönetimi, bu talihsizliği kısa sürede telafi edeceklerini ve bir ay içinde Çin’in Güney Batısındaki Yunnan eyaletine TÖB için bir gezi düzenleyeceklerini belirttiler. Yunnan eyaleti, Çin’de en fazla etnik grubu bünyesinde taşıyan ve iklim koşullarının kışın gezmeye imkân veren ve yoksullukla mücadelede büyük başarılar elde eden bir bölge.

# çin # pekin # aydınlık gazetesi # Adnan Akfırat # TÖB # Sinciang Uygur Özerk Bölgesi # urumçi