Garih dosyası kayıp

Hrant Dink, Rahip Santoro ve Üzeyir Garih dosyalarını mercek altına alan İstanbul Başsavcılığı ilginç bulgulara ulaştı. Soruşturmaya daha önce bakan savcılar Zekeriya Öz, Cihan Kansız ve Muammer Akkaş'ın bu cinayetlerle ilgili hiçbir işlem yapmadıkları tespit edildi. Garih cinayetine ilişkin dava dosyasının da kayıp olduğu ortaya çıktı.

Garih dosyası kayıp

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Coşkun Haziran ayında Emniyete gönderdiği gizli ibareli yazıda son yıllarda yaşanan önemli eylemlerin araştırılması istedi.

"Gülen örgütü üyelerinin Türkiye'nin son 10 yılında işlenen önemli olaylara azmettiren, yardım eden ya da doğrudan suç işleyen sıfatıyla katılıp katılmadıklarının belirlenmesi" istenen savcılık yazısında, "örgütün Rahip Santoro, Hrant Dink, Necip Hablemitoğlu ve Üzeyir Garih cinayetleri ile Danıştay saldırısı, Zirve Kitabevi Katliamı olaylarıyla irtibatlarının araştırılması" talep edildi.

Savcılığın talebi üzerine yapılan incelemelerle ilginç gelişmeler yaşandı. Star gazetesinin haberine göre işadamı Üzeyir Garih'in dosyası, savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Cihan Kansız döneminde ortadan kaybolduğu anlaşıldı.

Garih cinayeti soruşturmasını derinleştirmek için harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, beklemediği bir cevap aldı. Bakırköy Adliyesi'nden dosyayı bekleyen savcıya giden cevapta "Üzeyir Garih cinayetiyle ilgili yapılan yargılama dosyası arşivimizde bulunamamıştır" denildi.

Dosyaya Ergenekon soruşturmasının başında olan savcı Zekeriya Öz, katil zanlısı Yener Yermez'in ifadesini alarak başlamıştı. Dosya daha sonra savcı Cihan Kansız, ardından da adı korsan açıklama ile gündeme gelen savcı Muammer Akkaş'a verildi. Akkaş'ın, Dink cinayeti soruşturmasında olduğu gibi Garih cinayetindeki iddiaları da hiç incelemediği anlaşıldı.

Savcılar Öz, Kansız ve Akkaş'ın mesailerini kumpas dava dosyaları üzerinde harcadıkları tespit edildi. Garih cinayeti dosyasını inceleyen ve 6 yıl boyunca hiçbir tahkikat yapılmadığını belirleyen yeni savcı, Tokat Cezaevi'nde kalan katil zanlısı Yener Yenmez'i ifadeye çağırdı.

ulusalkanal.com.tr

# Hrant Dink # cihan kansız # Zekeriya Öz # Muammer Akkaş