Amerika Türkiye'ye ilgisini yükseltti

Amerika Türkiye'ye ilgisini yükseltti. Çarşamba günü Obama Erdoğan telefon görüşmesinin ardından şimdi de ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns Ankara'ya geldi. Ana gündem maddesi Kıbrıs'ta AKP'nin vereceği tavizler ve Suriye konusu oldu.

Amerika Türkiye'ye ilgisini yükseltti

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Burns, Ankara'da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu ile görüştü.

Görüşmenin ana gündem maddesi Kıbrıs'ta ABD'nin zorlamasıyla başlayan yeni süreç... Amerika'nın hedefi, AKP hükümetinin içinde bulunduğu siyasi krizden, Kıbrıs'ta daha çok taviz alabilmek adına faydalanmaya çalışmak.

Diplomasi kaynakaları AKP'nin de Amerika'ya Kıbrıs'ta yeni tavizler vermeye hazırlandığını bildiriyor.

Tavizlerin işareti ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'ten geldi. Anastasiadis, AKP'nin Rum yönetimine Kıbrıs açıklarındaki Doğalgazla ilgili Rum yönetimine "müdahale etmeme" sözü verdiğini açıklamıştı.

Burns'ün temaslarındaki tek konu Kıbrıs değil. Suriye ajandası, açılım gündemi ve Bağdat - Erbil - Ankara arasındaki petrol trafiği de masadaki kritik başlıklardan.

Zira bu başlıklar 6 ay gecikmeyle gerçekleşen Erdoğan Obaba görüşmesinde ele alınmıştı. Geçen Çarşamba günü Obama Erdoğan'ı aramıştı. Görüşmeden sonra Başbakan Erdoğan'ın Amerika'dan 3,5 milyar dolarlık Sikorsky helikopteri alımına imza attı. Bu bağlamda Burns'ün ziyaretinde Çin'den alınması planlanan ve Vaşington yönetiminin tepkisini çeken savunma füzeleri konusu da var. AKP'nin çark ederek ihaleyi batılı şirketlere verme sinyalleri verdiği de belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # amerika # suriye # türkiye # ankara # Obama # ilgi # william burns