"Uçağın uçuş kabiliyeti yoktu"

2007'de Isparta'da yaşanan 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili önemli gelişme yaşandı. Düşen uçağın ait olduğu Atlasjet Havayolları’nın sahibi Ali Murat Ersoy, uçağın uçuş kabiliyeti olmadığını söyledi. Şirket yöneticilerini suçlayan Ersoy, "Eğer filoda olmayan uçaklar tur operatörlerine pazarlanmasaydı, bu elim olay yaşanmayacaktı" dedi.

"Uçağın uçuş kabiliyeti yoktu"

Isparta'da 2007'de meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası neden yaşandı?

Atlasjet Havayolları'nın sahibi Ali Murat Ersoy'un açıklamaları kazayla ilgili soru işaretlerini arttırdı. Uçağın uçuş kabiliyetinin olmadığını söyleyen Ersoy, şirket yöneticilerini işaret etti. "Eğer filoda olmayan uçaklar tur operatörlerine pazarlanmasaydı, bu elim olay yaşanmayacaktı" dedi.

Ersoy, bu iddiayı menfaat karşılığı şirketi zarara uğrattıkları gerekçesiyle şirket yöneticilerine açtığı dolandırıcılık davasında açıkladı. Ersoy, 2008 Şubat ayında görevden aldığı, şirketin CEO’su Tuncay Mustafa Doğaner, Ticaret Başkanı Ali Batuhan Karataş ve Ticaret Başkan yardımcısı Erkan Draman hakkında kendi hesaplarına 40 milyon dolar para aktarıp menfaat sağladıkları ve usulsüz yollarla şirketi Amerikalı işadamı Richard Wenzel’e satmak istedikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Ersoy, Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada konuştu.

"Dışarıdan yüksek maliyetlerle uçuş kabiliyeti olmayan uçaklar kiralanmıştır. Operasyon kabiliyetleri zayıf olan havayollarından uçak kiraladıkları için 32 saate varan rötarlar ile on binlerce yolcu mağdur edilmiş, onlarca tarifeli sefer iptal edilmiştir. Uçuşları yapabilecek kabiliyette olmayan havayolu şirketinden kiralanan bir uçak Isparta’da düştü. Eğer filoda olmayan uçaklar, tur operatörlerine pazarlanmasaydı, bu uçak Isparta seferini yapmayacak, bu elim olayda yaşanmayacaktı."

Uçak kazası ile ilgili bilirkişi raporunda ise kazadan ölen pilotlar Serhat Özdemir ile Tahir Aksoy sorumlu tutulmuştu. Ancak raporda önemli bir ayrıntı vardı. Bilirkişi heyeti Isparta'da düşen uçağın, teknik özellikleri bakımından "uçmaması gereken" bir uçak olduğunu bildirmiş, uçaktaki bazı cihazların uçuş anında faaliyette olmadığını saptamıştı.

Atlasjet'e ait uçak, 30 Kasım 2007'de İstanbul'dan Isparta'ya uçuşu sırasında Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşmüştü. Düşen uçakta CERN'de görevli nükleer fizikçiler Engin Arık, Fatma Şenel Boydağ'ın da aralarında olduğu 6 akademisyenin yolculuk yapması, sabotaj şüphesine neden olmuştu.

ulusalkanal.com.tr

# ısparta # uçak kazası # atlasjet