Avrupa Birliği bakanları Türkiye'yi görüştü

Avrupa Birliği'nin Dışişleri Bakanları Malta'da Türkiye'nin tam üyeliğini görüştü. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin söz konusu olmayacağını söyledi. Almanya Meclisi'nin yayınladığı raporda ise, Almanya'nın olası bir idam referandumunda ülkesinde oy kullanılmasına izin vermemesi gerektiği yer aldı.

Avrupa Birliği bakanları Türkiye'yi görüştü

Avrupa Birliği Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısı Malta'da yapıldı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinin masaya yatırıldığı toplantı Türkiye ile ilgili sert sözlere sahne oldu. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, anayasa değişikliği referandumunun AB'de birçok kesim tarafından kırmızı çizginin aşılması ve Türkiye'nin AB'den uzaklaşmaya devam etmesi olarak görüldüğünü vurguladı.

Kurz, "Ankara ile düzenli olarak iletişim kurmaya devam etmeliyiz. Elbette müzakereler için birtakım kanallara ihtiyacımız var ancak Türkiye'nin AB'ye üyeliği söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı. Kurz, Türkiye ile komşuluk anlaşması yapılmasını önerirken Almanya, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması önerisine karşı çıktı.

Almanya meclisi de yayınladığı raporda Türkiye'de idamın referanduma götürülmesi halinde hükümetin Almanya'da oy kullanılmasını yasaklayabileceğini söyledi. Raporda Alman meclisinin bu yolda bir talebi reddetmekle yükümlü olacağı da belirtildi.

Federal Meclis'in Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından yayınlanan rapora koalisyon hükümetinin ortaklarından Hıristiyan Sosyal Birliği de destek verdi. Partinin Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Almanya’nın idam cezasına yol açacak herhangi bir adımı desteklemeyeceği konusunda açık bir tutum alması gerektiğini ifade etti.

Alman yasalarına göre, bir başka ülkenin oy verme işlemlerinin Almanya’da da yapılabilmesi için söz konusu ülke tarafından seçimlerden önce başvuruda bulunulması gerekiyor. Yapılan başvuruya Alman hükümeti izin verip vermemekle yetkili.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # meclis # avrupa birliği # Malta