Kansere erken teşhis testi

Bilim insanları, kan testi yoluyla 50'den fazla kanserin tedavi edilebildiği yeni bir çalışmaya imza attı. ABD'de Mayo Clinic araştırma merkezi tarafından geliştirilen "Galleri" isimli test ile birlikte kanser vakaları yüzde 1'den daha az hata ile tespit edilebiliyor.

Kansere erken teşhis testi

Bilim insanları, kanserin tedavisinde önemli bir eşik olabilecek bir projeye imza attı. ABD'de tıp araştırmaları üzerine çalışmalar yürüten Mayo Clinic, kan testinden kanser tespiti yapılabilen yeni çalışmasını yayımladı.

6 bin 600 kişi üzerinde yapılan çalışmada, kandan alınan örnek ile 50'den fazla kanser türünün tespit edilebildiği belirtildi.

Alınan kan örneği üzerinde yapılan testlerde 29 sinyal tespit edildi. Bilim insanları, yaptıkları başka bir testte ise çalışmadaki hata payının yüzde 1'den daha az olduğunu vurguladı.

Galleri isimli testin geliştiricilerinden olan Dr. Julia Feygin, “Pankreas, yumurtalık ve yemek borusu gibi tespit edilmesi zor, agresif ve genellikle ölümcül kanserleri yakalayabilir” dedi. Feygin, "Kanserler erken tespit edilebilirse, hata sonuçlarını önemli geliştirebiliriz." ifadelerini kullandı.

Araştırmada görev alan isimlerden Dr. Greg Plotnikoff ise "2021 yılında bu yapabildiğimiz her şeyin çok ötesinde. Bu, ezber bozan bir şey" açıklaması yaptı.

Erken yakalanan kanserlerin daha tedavi edilebilir aşamalarda olduğunu söyleyen Plotnikoff, risk faktörü olan hastalar için de testin kullanılabileceğini belirtti.

# abd # kanser # yemek borusu # bilim insanları # yumurtalık # pankreas # erken teşhis