Malatya'nın ''Haşhaşlı dut pestili'' için mesai başladı

"Haşhaşlı dut pestili" Malatya'nın tescilli lezzeti. Kadınlar bu lezzet için yoğun bir mesai harcıyor.

Malatya'nın ''Haşhaşlı dut pestili'' için mesai başladı

Malatya'nın "damak çatlatan" lezzetleri arasında yer alıyor. Adı "haşhaşlı dut pestili". Bu damak çatlatan lezzet için kadınların yoğun mesaisi başladı.

67 yaşındaki Feride Doğan, her yıl akraba ve komşularla toplanarak pestil sezonunu açıyor.

Sezonun yaklaşık bir ay sürdüğünü dile getiren Doğan, şöyle devam etti:

- Pestili dut pekmezinden yapıyoruz. Dutlarımız çekirdekli olduğu için şeker oranı da fazla. Pestilimiz doğaldır. Önceleri kendi ailemiz için yapıyorduk, daha sonra komşular ve akrabalardan gelen misafirlere verdikçe siparişler başladı. Siparişler çok olunca işimiz daha da çoğaldı. Önce kendi ailemize ayırıyoruz, fazla olanları gönderiyoruz.

- Pestil, haziran ayında dutların olmasıyla başlıyor. Pekmezlerimizi yapıyoruz. Tabi bu süreçte kayısı araya giriyor. Kayısı işini bitirdikten sonra pestil sezonuna yeniden başlıyoruz. Komşular ve akrabalarla bir araya gelip sıra oluşturuyoruz, imece usulüyle yapıyoruz.

COĞRAFİ İŞARETLİ LEZZET İÇİN EMEKÇİ KADINLAR YOĞUN MESAİ HARCIYOR

Coğrafi işaretli lezzet, kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle imece usulü hazırlanıyor ve damakları tatlandırıyor.

Yaklaşık 30 yıldır pestil yapan Bediha Doğan da komşular ve akrabalarla böyle bir ürün çıkardıkları için ev ekonomisine de katkı sağladıklarını belirtti.

Pestilin yapım aşamalarının zahmetli olduğuna değinen Doğan, şunları kaydetti:

- Önce suyundan başlıyoruz pekmezi koyuyoruz. Daha sonra hamurunu yapıyoruz. 1 kilogram un 3 kilo nişasta 5 kilo süt ile hamurunu yoğurduktan sonra haşlıyoruz. Tekrar kazana koyup karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra da bezlerin üzerine seriyoruz. Bezden çıkardıktan sonra kurumuş oluyor zaten kesme aşamasıyla beraber bitiyor. Kayısı sezonu erken bitti. Komşularla bir araya geldik ve erken yapmaya karar verdik. Bu yıl 50 liradan satacağız. İstanbul, Ankara ve Almanya'dan sipariş edenler var. Malatya içerisinden var. Malatya haşhaşlı dut pestilinin coğrafi işaret almasından dolayı siparişlerimizde yoğunluk var.

Bu eşsiz lezzet yurt içinden ve yurt dışından talep görüyor.

"Haşhaşlı dut pestili" coğrafi işaret belgesi aldıktan sonra siparişler de artmış durumda.

# malatya # lezzet # yemek # tescilli lezzet # pestil