Konutta sertifika uygulaması: Ev almak isteyenler proje boyunca sertifika toplayacak

Yapılan onca reklam ve kampanyaya rağmen konut satışları düşük. Emlak sektöründe işler iyi gitmiyor. Duruma çare arayan hükümet, TOKİ eliyle "gayrimenkul sertifikası" yöntemini deniyor. Bu yöntemde ev almak isteyenler kupon biriktirir gibi sertifika biriktiriyor. Peki uygulamanın gerçek amacı ve ayrıntıları ne? Haberimizde izliyoruz...

Gayrimenkul sertifikası uygulaması şöyle işliyor. Yeni bir konut projesi başlatıldığında önce talepler toplanıyor. Daha sonra da proje herkesin ortak olabileceği küçük paylara bölünüyor. Projeden ev almak veya projeye ortak olmak isteyenler borsa üzerinden bu payları, yani sertifikaları topluyor..

Pilot uygulama İstanbul Başakşehir'de TOKİ ve MAKRO yatırım projesinde başladı. 1 sertifika bedeli 42 lira 50 kuruş olarak belirlendi.. 29 ila 31 Mart tarihleri arasında da Borsa İstanbul üzerinden projenin talepleri toplanacak.

Gayrimenkul Sertifikası alanlar projedeki bir daireye değil, projenin tamamına yatırım ortağı oluyor. Başakşehir'deki proje 36 ayda tamamlanacak. Daire almak isteyenler bu süre zarfında sertifika toplayacak.. 36 ay tamamlandığında dairelerin hepsi açık artırma ile satılacak.

Yatırım amaçlı sertifika toplayanlar ise proje boyunca ellerindeki payları borsa üzerinden satın alıp bir başkasına devredebiliyor. Proje sonunda da satış geliri pay sahiplerine, payları oranında dağıtılacak.

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Nizamettin Aşa'ya göre projede bazı belirsizlikler var.

Projenin amacı vatandaşı ev sahibi yapmak olarak açıklansa da asıl amaç emlak sektörününü ve zor durumdaki küçük müteahhiti desteklemek..

HABER: DENİZ ADALI-KAMERA: ŞENGÜL DERİN

ulusalkanal.com.tr

# Konut # sertifika