Marmara Denizi "Koruma Alanı" olacak

Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve deniz salyası oluşumu gündemdeki yerini koruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, uygulanacak eylem planı ile Marmara Denizini 5 yılda eski haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Marmara Denizi'ni koruma alanı ilan edeceklerini belirten Kurum, bu kapsamda gerekli yatırımlarını yapmayan tesislerin kapatılacağını duyurdu.

Marmara Denizi "Koruma Alanı" olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, uygulanacak eylem planı ile MarmaraDenizini 5 yılda eski haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

TRT Haber’e konuşan Bakan Kurum, Marmara Denizi’nin durağan yapısı, su sıcaklığının artması ve azot-fosfor bolluğunu, deniz salyası oluşumunu arttıran en önemli unsunlar olarak sıraladı. Kirlilikle mücadele kapsamında 22 maddelik eylem planı hazırladıklarını hatırlattı:

- Buradaki azot oranını yüzde 40 seviyesinde azaltırsak yapacağımız eylemlerle birlikte Marmara Denizi 5 yıl içinde eski haline gelecek.

Bakan Kurum, Marmara Denizi'ni "Koruma Alanı" ilan edeceklerini de yineledi. Eylem planı çerçevesinde gerekli yatırımlarını yapmayan tesisleri kapatacaklarını vurguladı:

- Marmara'da 90 tane izleme noktamız var, 150'ye çıkarıyoruz. Zeytin Kara Suyu ve Peyniraltı Suyu, bunlara ilişkin arıtma yapma zorunluluğu getiriyoruz. Buradaki balıkçılık faaliyetlerini ekosistem dengesini düşünerek bakanlığımız bu eylem planı çerçevesinde düzenleme altına alacak. Buranın ısınmasına neden olan gerek termal tesisler gerek termik santrallerle ilgili soğutma suyunun seviyesini, sıcaklığını takip edeceğiz. eylem planı çerçevesinde yatırımını yapmayan tesisi kapatacağız, her türlü cezai işlemi uygulayacağız.

Öte yandan, İstanbul'da, "Marmara hepimizin" sloganıyla başlatılan temizlik seferberliği de tüm hızıyla sürüyor.

Çevre Bakanlığına bağlı ekipler ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy'de Caddebostan Sahili ve Kurbağalıdere ile, Pendik, Tuzla, Maltepe, Kartal ve Yenikapı'da hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Belediye ekipleri kıyı kesimlerde, bakanlık ekipleri ise tekne, deniz süpürgeleri ve botlarla açık sularda, Marmara Denizi sahillerini deniz salyasından arındırmaya çalışıyor.

# yeni # çevre # trt # Deniz # Pendik # maltepe # marmara # marmara denizi # Müsilaj # deniz salyası # Yenikapı # Kartal # doğa # belediye # koruma # tuzla # Murat Kurum