Ekonomiye güven 3 yılın zirvesinde

Türkiye İstatistik Kurumu iki önemli veri açıkladı. Ekonomik güven endeksi 98,9 oldu. Şubat ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 9,6, ithalat yüzde 9,4 arttı.

Ekonomiye güven 3 yılın zirvesinde

TÜİK tarafından açıklanan ekonomik güven endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,3 artarak 98,9 değerine yükseldi.

Endeks, şubat ayında 95,8 seviyesindeydi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, imalat sanayi, hizmet ve perakendeticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Salgınla birlikte 2020 yılının nisan ayında tarihin en düşük seviyeleri olan 51,3 puana gerileyen ekonomik güven endeksi, bu seviyelerden "V" şeklinde bir toparlanma grafiği çizdi.

Endeks, mart ayında ise 98,9 puan ile 2018 Nisan döneminde görülen 101,5 puan seviyesinden sonra en yüksek değerine ulaştı.

Öte yandan TÜİK dış ticaret verilerini de duyurdu. Türkiye, şubat ayında 3,3 milyar dolar ticaret açığı verdi. Yılın ilk iki aylık döneminde ise dış ticaret açığı yüzde 16 azalarak 6,35 milyar dolara geriledi.

Genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat şubatta yüzde 9,6 artarak 16 milyar 9 milyon dolar, ithalat yüzde 9,4 artarak 19 milyar 308 milyon dolara çıktı.

# ekonomi # hizmet # ticaret # ihracat # tuik # Türkiye İstatistik Kurumu # ekonomik güven endeksi # artış # ithalat # dış ticaret # perakende # tüik verileri # güven endeksi # İmalat sanayi # dış ticaret verileri