Memurun zam pazarlığında son gün

Memur ve memur emeklilerinin 2022 ve 2023’te alacağı zam oranlarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde son güne gelindi. 21 gündür devam eden görüşmelerde hükümet ve memurlar anlaşamazsa Hakem Heyeti’ne başvurulacak. Hakem Heyeti de ay sonuna kadar zam oranına karar verecek.

Memurun zam pazarlığında son gün

Yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisi toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmasını bekliyor.

Memurlar için zam pazarlığı 2 Ağustos’ta başladı. Hükümet teklifini 12 Ağustos’ta duyurdu. Masada birlikte hareket eden Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen hükümetin 2022’de yüzde 5+6, 2023’te yüzde 6+6 zam ve enflasyon farkı teklifini kabul etmedi.

Teklifi reddeden sendikalar hükümetten yeni bir teklif bekliyor. Memur-Sen hükümetin teklifini değiştirmesi için 19 Ağustos’ta Ankara’da yaklaşık 15 bin kişilik bir miting düzenledi.

Hükümet toplu sözleşmede 3 bin 600 ek göstergeye yer verileceğini belirtti ancak yeni bir teklif sunmadı. 21 günlük toplu sözleşme görüşmelerinin son gününe gelindi.

Yasal takvim gereği taraflar gece yarısına kadar anlaşamazsa 23 Ağustos Pazartesi günü itibarıyla Hakem Heyeti’ne başvuru süreci başlayacak. Heyet de ağustos ayı sonuna kadar zam oranına karar verecek. 2019’daki toplu sözleşme görüşmelerinde de taraflar anlaşamadığı için zam oranına Hakem Heyeti karar vermişti.

23 Ağustos Pazartesi günü toplu sözleşme görüşmelerinin sonucu saat 14.30’da açıklanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında bir toplantı düzenlenecek.

# zam # hükümet # hakem # işçi # emek # memur # memur zam # memursen # zam oranı