Astana Garantörleri Soçi'de toplandı: ''Suriyeli muhalifler bölgeyi teröristlerden arındırmalı''

Astana sürecinin garantörleri Türkiye, İran ve Rusya, Suriye'deki son durumu ele almak üzere toplandı. İki gün sürecek zirvede, Suriye'de siyasi süreci ilerletmeye yönelik adımlar masaya yatırılıyor.

Astana Garantörleri Soçi'de toplandı: ''Suriyeli muhalifler bölgeyi teröristlerden arındırmalı''

Soçi, salgının başlangıcından beri ilk kez Suriye konulu Astana görüşmelerine ev sahipliği yapıyor.

Astana 15. Garantörler Toplantısına, Türkiye, Rusya, İran, Suriye hükümeti ve muhalefetinden heyetlerin yanı sıra Özel Temsilcisi Geir Pedersen'ın başkanlık ettiği Birleşmiş Milletler heyeti katılıyor.

Üst düzey diplomatlardan oluşan heyetler, iki gün boyunca, Suriye'de sahaya ve siyasi sürece ilişkin son durum ele alınacak. Anayasa Komitesi görüşmelerinin geleceği masaya yatıralacak.

Görüşmelere ilişkin açıklama yapan Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, son üç aydır DEAŞ'ın Suriye'de kalan hücrelerinin faaliyetlerinde bir hareketlenme gözlemlediklerini belirtti. Durumun endişe verici olduğunu belirten Lavrentyev, yeni bir silahlı çatışma dalgasının oluşmasını engellemek adına her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı:

- DEAŞ ve başka terör örgütleri konusunda ne yapılması gerektiğini konuşuyoruz. Bir kez daha tekrarlıyorum, teröristlerin tamamen ortadan kaldırılması hala zaruri bir durum. Teröristlerle tavizler üzerinden anlaşmaya varılamaz

Rus temsilci, İdlib bölgesinin teröristlerden temizlenmesi için Suriye muhalefetiyle ayrıntılı bir görüşme yapacaklarını söyledi:

- Suriyeli muhaliflerin bölgeyi teröristlerden arındırmaya çalışmasının vakti geldi. Onlarla radikal gruplardan ayrılmaları gerektiğini konuşacağız. Özellikle de İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde bulunan, bu bölgeyi kontrol eden ve temas hattındaki durumun istikrara kavuşturulması amacıyla Rusya ile Türkiye arasında varılan anlaşmaları engelleyen gruplardan.

Lavrentyev, Suriye Anayasa Komitesi'nin bir alternatifi olmadığının da altını çizdi:

- Birileri Cenevre'deki beşinci tur Anayasa Komitesi toplantıda edinilen sonuçlarla ilgili hayal kırıklığına uğradığını belirtiyor, ancak Rus heyetinin durumu dramatize etmek gibi bir niyeti yok. Pes edemeyiz, zira Cenevre'deki Anayasa Komitesi çalışmaları somut bir sonuç doğurabilecek tek uluslararası alan. Bir alternatifi yok.

# türkiye # iran # terörist # suriye # deaş # terör # astana # Soçi # muhalefet # garantör