ABD’nin psikolojik savaş elemanı Rubin: Türkiye NATO için tehlikeli

ABD’nin psikolojik savaş elemanı Rubin, Washington Post’ta yazdığı makalede Türkiye’nin yeni dostluklara yelken açtığını söyledi. Michael Rubin, ‘NATO’nun bekası Türkiye’nin temizlenmesine bağlıdır’ diye yazdı

ABD’nin psikolojik savaş elemanı Rubin: Türkiye NATO için tehlikeli

ESKİ Pentagon yetkilisi Michael Rubin, Washington Post’ta yer alan makalesinde Türkiye’nin NATO için bir tehlike haline geldiğini savundu.

ABD yönetim organlarına yakınlığıyla bilinen Washington Post’ta yayımlanan makalede eski Pentagon yetkilisi Rubin, Amerika’ya karşı yükselen bilinci “Türkiye’nin yeni normu” olarak niteledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan FETÖ temizliğini de eleştiren Rubin, yaşanan gelişmelerden Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i sorumlu tuttu. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ABD askerlerine karşı eylemleriyle Pentagon eski yetkilisinin hedefi oldu.

‘DÜŞMANLIK KELİMELERLE SINIRLI KALMADI’

Rubin şöyle yazdı: “Hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin fikri babası Doğu Perinçek hem de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi şiddetli NATO karşıtları. Yakın zamanda Erdoğan, Suriye’deki Amerikan birliklerini ‘Osmanlı Tokadı’ ile tehdit etti. Türkiye’nin düşmanlığı kelimelerle de sınırlı kalmadı: Amerikan gemileri Türk limanlarına demirlediğinde, Türk milliyetçilerinin saldırılarına uğradılar. İncirlik Hava Üssü Personelleri’nin tutuklanması istendi. Rahip Brunson’un da aralarında olduğu birçok Amerikan vatandaşı ulusal güvenlik suçlamasıyla şüpheli olarak hapiste.”

‘TÜRKİYE ARTIK TAMPON DEĞİL’

Türkiye’yi geçmişte askeri olarak “Amerika’nın beyin olduğu NATO’nun kasları” olarak tanımlayan Michael Rubin ayrıca geçmişte Sovyetler Birliği sınırı, Orta Doğu’daki radikallik ve terörizm nedeniyle Türkiye’nin bir siper görevi gördüğünü kaydetti. Eski Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Matt Bryza, meslektaşı Michael Singh, eski ABD Türkiye Büyükelçisi James F. Jeffrey gibi isimlerin Türkiye’nin Rusya - Ortadoğu - Avrupa bağlantısında tampon bölge olduğunu savunduğunu kaydeden Rubin, bu görüşün artık geçersiz olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “NATO müttefiki Türkiye” görüntüsünün değiştiğini vurgulayan Rubin, Türkiye’nin NATO’da kalması gerektiği fikirlerine de karşı çıktı: “Görmezden gelinen, Erdoğan’ın 15. yılında Amerika’nın müttefikine yaptıkları... Kısacası, mazideki Türkiye bugünün Türkiye’siyle karıştırılıyor.”

‘NATO’NUN BEKASI TÜRKİYE’NİN TEMİZLENMESİNDE’

Türkiye’nin artık NATO içindeki Truva Atı olduğunu savunan Rubin, Batı’yı Erdoğan’a karşı meydan okumaya çağırdı: “NATO için asıl tehlike Türkiye’nin Rusya ile görüşmeleri sonlandırması ya da Rusya’ya bağlanması değil; NATO’nun içinde yer alması. Çünkü NATO kararları karşılıklı mutabakata dayalıdır. Herhangi bir kriz belirdiğinde Türkiye Truva Atı’nı oynayabilir. NATO üyelerini ihraç etmek için bir mekanizma olmadığı doğru, ancak NATO’nun bekası Türkiye’nin temizlenmesine bağlıdır. Batı, Erdoğan’ın blöfüne meydan okumalıdır.”

15 TEMMUZ TİYATROYMUŞ

15 Temmuz FETÖ darbe girişimini “tiyatro” olarak niteleyen eski Pentagon yetkilisi, Ordu’dan uzaklaştırılan FETÖ bağlantılı kişileri “İslamcılığa karşı laiklik siperi” ve “NATO’ya ciddi hizmetleri olan kişiler” olarak niteledi: “Türk Ordusu eskiden İslamcılığa karşı bir laiklik duvarıydı ancak Erdoğan bu karakteri değiştirdi. Profesyonellerin ve daha laik subayların terfilerini engellemek için gösterişli darbe planlarını kullandı ve yerlerine kendi adamlarını getirdi. NATO’ya herhangi bir hizmette bulunmuş herkesi Türk Silahlı Kuvvetleri’den temizledi. Ölü doğmuş 2016 darbesinden önce bile 5 generalden biri tutuklandı.”

‘YENİ DOSTLUKLARA YELKEN AÇTI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NewYork Times’a yazdığı makaleye atıf yapan Pentagon eski yetkilisi Rubin, Erdoğan’ın halihazırda yeni dostluklara yelken açtığını belirtti. Ayrıca büyük tartışma konusu olan S-400 silahlarının bu dostluğun bir göstergesi olduğunu belirten Rubin, şöyle yazdı: “Erdoğan bir çok yoldan yeni dostluklar ve müttefikler arayışında. Açıkça ifade etmişti ki Rusya’dan NATO’nun hava savunma sırlarını riske atacak S-400 silahlarını almayı hedefliyor. Sonuç olarak bir kriz patlak verdiğinde NATO üyeleri birlikte hareket etmelidir, Washington ile Moskova arasında kimin sadakati daha çok hak ettiği bir yarışa girmemelidir.”

Ramen Can Altınöz/ Aydınlık

# washington post # michael rubin