Alman gazetesinde çıkan çarpıcı Perinçek söyleşisi

Alman gazetesinde çıkan çarpıcı Perinçek söyleşisi

Almanya’da Yeşiller Partisi'ne yakınlığı ile bilinen Tageszeitung gazetesinde 19 Eylül 2017 günü Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile söyleşi yayımlandı. Perinçek’in Berlin’de 14 Eylül 2017 günü Alman Meclisi Basın Konferansı Salonunda yaptığı basın toplantısından sonra yapılan söyleşinin tam metnini okuyucularımıza sunuyoruz.

Alman gazetesinin kendi açısından “Bilim Özgürlüğü Tehlikede” başlığını koyarak yer verdiği söyleşiyi, Doğu Perinçek’in açıklamasındaki temel görüşe uygun olarak “Ermeni Soykırımı iddiası ABD’nin Kürdistan planı hizmetinde” başlığıyla sunuyoruz. (Kaynak:https://gazete.taz.de/article/?article=!5449040)

“AŞIRI MİLLİYETÇİ KEMALİST VATAN PARTİSİ”NİN SABOTAJI

Türkiye'den gelen Almanya'daki akademisyenler, Almanya'da da baskılara maruz kalıyorlar. Türk milliyetçileri, Ermeni katliamı ile ilgili Berlin'de düzenlenen bir çalıştayı sabote etmek istediler.

Başta aşırı milliyetçi ve Kemalist Vatan Partisi olmak üzere, soykırım araştırmaları karşıtları, geçtiğimiz hafta sonu Berlin'de yapılan bir çalıştaya Türkiye'den bilim insanlarının katılmasını engellemeye çalıştılar. Söz konusu Türk-Ermeni Araştırmaları Çalıştayı (WATS - Workshop on Armenian-Turkish Studies), her yıl dönemsel olarak farklı bir kentte düzenleniyor.

Ermeni katliamı konusunda her yıl dünyanın farklı bir kentinde düzenlenen çalıştaylarda, güncel siyasal gelişmelerden bağımsız olarak, 1915 olayları ele alınıyor. Söz konusu çalıştay, son olarak 2015 yılında İstanbul'da gerçekleştirilmişti. Potsdam'daki Lepsiushaus, bu yılki çalıştaya ev sahipliği yaptı. Düzenleyiciler arasında Michigan Üniversitesi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi Ermeni Araştırmaları da yer aldı. Lepsiushaus, özellikle Ermeni soykırımı konusunda buluşma yeri ve araştırma merkezi olarak hizmet veriyor. Lepsiushaus'tan görüştüğümüz Rolf Hosfeld, aşırı milliyetçilerin çalıştayı hedef almasını, ülkelerindeki [Türkiye'deki] iç politik gelişmeler nedeniyle gündemlerine aldıklarını söylüyor: "Biz burada Türkiye'yi yargılamak istemiyoruz. Bilimsel soruları ele almak istiyoruz."

Karşı tarafın en çok tanınan soykırım karşıtları arasında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de yer alıyor. Yazarı olduğu Aydınlık gazetesinde, aşırı milliyetçi ve Kemalist tezlerini kaleme alıyor. Çalıştayı haberleştiren Aydınlık gazetesi, "Türkiye karşılığından" ve "soykırım yanılgısından" bahsediyor.

“ABD’NİN SAVAŞ PROPAGANDASI”

Vatan Partisi'nin kampanyasını başka yerel basın-yayın kuruluşları da gündeme getiriyorlar. Perinçek, Berlin'deki çalıştayı "ABD'nin savaş propagandası" olarak nitelendiriyor. İddiasına göre ABD, Türkiye'yi bölmek istiyor, ülkenin Güneydoğusunu ayırıp Büyük Kürdistan'ı, İkinci İsrail'i kurmak istiyor. Yüksek Öğrenim Kurumu'na (YÖK) çağrıda bulunan Perinçek, "Üniversitelerin ve öğretim üyelerinin Türkiye karşıtı çalıştaya katılmalarını engellemesi gerektiğini" vurguladı.

Medya kampanyası meyvesini verdi: Başka bir siyasi parti, Halkın Kurtuluşu Partisi, [Türk Ceza Kanunu'nun] 301. maddesine dayanarak Türklüğe hakaretten dolayı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda Koç Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi rektörleri ile akademisyenler Hülya Adak ve Zeynep Türkyılmaz hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sürgündeki bilim insanları, bu bağlamda sadece Vatan Partisi'nin yıldırma girişimlerine maruz kalmadıklarını düşünüyorlar.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Barış için Akademisyenler İnisiyatifi şu ifadeleri kullandı: "Türk devleti artık sadece kendi sınırları içindeki bilim insanlarını hedef almıyor. Türkiye'deki siyasi baskılar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan bilim insanlarına da saldırmaya devam ediyor."

Bu görüşe göre, Türk Hükümeti'nin bu yaklaşımı uluslararası alanda sorun haline geldi.

“SOYKIRIMI İNKÂR EDENLER FEDERAL ALMANYA BASIN MERKEZİNDE”

Sabancı Üniversitesi bir basın açıklamasıyla, Berlin Çalıştayına kurum olarak katılmadıklarını duyurdu. Açıklamaya göre, üniversitenin bünyesindeki öğretim üyeleri, görev aldıkları yerden bağımsız olarak, konuyla ilgili elde ettikleri bulguları, kamuoyu ile paylaşma konusunda özgürdürler. Berlin Çalıştayını eleştirenler, Sabancı Üniversitesi'nin çalıştayı desteklediğine kanıt olarak çalıştayın internet sitesinde Sabancı Üniversitesi'nin ambleminin gösterilmesini ileri sürmüşlerdi. Buna Sabancı Üniversitesinin büyük tepki gösterdiği belirtiliyor. Amblem, bu arada kaldırıldı. Basın kampanyası nedeniyle, Sosyalbilimler Fakültesi'nden Hülya Adak ve daha pek çok akademisyen Berlin Çalıştayına katılamadı.

Doğu Perinçek geçtiğimiz Perşembe günü bir Türk basın ajansının davetlisi olarak, Federal Almanya Basın Merkezi'nde bir toplantı düzenledi. Perinçek'in toplantıda öne sürdüğü tez ise, üniversitelerin mahkeme olmadığı ve bilim insanlarının 1915 olaylarının soykırım olup olmadığı konusunda yetkili olmadığıdır. Perinçek'e göre, Soykırım konusunda hüküm vermek için, ancak uluslararası mahkeme ve olayların yaşandığı ülkedeki mahkeme yetkilidir.

Perinçek konuyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu bir karara göndermede bulunuyor. 2015 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, ifade özgürlüğü kapsamında, Perinçek'in soykırımı inkâr edebileceğine hükmetmişti. Mahkeme, kararında aynı zamanda uluslararası hukuka göndermede bulunuyordu. AİHM'ye göre, yetkili olmayan kurumlar, 1915 olaylarının soykırım olup olmadığına hükmedemezdi.

KÜRT SORUNUYLA KURULAN BAĞLANTI

Perinçek gibi milliyetçi-Kemalist bakış açısıyla soykırıma karşı çıkan başka siyasal partiler ve dernek temsilcileri de çalıştaya katılmak istediler. Ancak başvurularına olumlu yanıt verilmedi. Çalıştaya katılan Yektan Türkyılmaz'a göre, "Tam da bu iklimde soykırım üzerine konuşulması gerekiyor. Türkiye, günümüzde benzer sorunlarla karşı karşıya. Başka gruplar ve toplumlar tehlikedeler. Türkiye'de “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” adı altında birleşen topluluk da tehlike altında. Türkiye'nin Güneydoğusundaki askeri operasyonların sona ermesi için 2016 yılında imza toplamışlardı. "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin verdiği bilgiye göre, Almanya'da Türkiye'den gelen 100’ün üzerinde akademisyen var. Türk yetkililer, Berlin'de yapılmak istenen girişiminden duyulan rahatsızlık nedeniyle bir kez daha harekete geçtiler.

"Anma, Sorumluluk, Gelecek Vakfı" (EVZ) tarafından finanse edilen çalıştayın konusu "Osmanlı soykırımı örneği ile okulda soykırım dersi." Türk Dışişleri Bakanlığı, bundan dolayı dün Ankara'daki Alman Büyükelçisi Martin Erdmann'ı bakanlığa çağırdı.

# vatan partisi # Doğu Perinçek # alman gazetesi