Şam'dan PYD'nin "federasyon" açıklamasına tepki

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, Suriye'nin kuzeyinde federasyon ilan ettiğini açıkladı. İlana sert tepki gösteren Şam yönetimi "resmi ya da siyasi bir etkisi yok" dedi. Federasyon hamlesine Türkiye'den de tepki var. Ankara, "Suriye'nin içinde hiçkimsenin oldu bittiyle yeni yapılar kurmasını istemiyoruz" dedi.

Şam'dan PYD'nin "federasyon" açıklamasına tepki

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, federalizm ilan ettiğini açıklandı. Suriye yönetimi bölücü örgüt PYD'ye sert tepki geldi.

Esad hükümeti federalizm kararının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını açıkladı.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Suriye Arap Cumhuriyeti'nin toprak ve halk bütünlüğünün kesinlikle kırmızı bir çizgi olduğunun altını çizdi. Suriye Dışişleri yetkisinin "bütünlüğün, gerekçe ne olursa olsun hedef alınmasına kesinlikle izin verilmeyecek" dediği kaydedildi. Yetkili, bu yönde yapılacak herhangi bir ilanın hiçbir kanuni anlamı ya da etkisi olmayacağını vurguladı.

Federasyon ilanına Türkiye'den de tepki geldi. Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Suriye'de belli bir kesimin etnik kökene bağlı olarak tek taraflı şekilde atım atamayacağını, ülkenin geleceğine halkın birlikte karar vermesi gerektiğini söyledi.

Türk yetkili, "Bu konuda Türkiye'nin tutumu tamamen net ve açık. Kim olursa olsun Suriye'nin içinde hiç kimsenin oldu bittiyle yeni yapılar kurmasını, Suriye'ye yön çizmesini istemiyoruz" dedi.

Rusya da, Suriyeli Kürtlerin federal yapıya geçilip geçilmeyeceğine tek başına karar veremeyeceğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, "Bize göre, Cenevre'deki görüşme süreci kapsamı dışında herhangi bir şey ilan etmenin hiçbir anlamı yok" dedi.

PYD'nin federasyon ilan etme girişimlerine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'de herhangi bir otonom yapıyı tanımayacaklarını belirtmişti.

ulusalkanal.com.tr

# pyd # şam # federasyon