Almanya'da ırkçı tehlike

Almanya'da Pegida adlı ırkçı örgütün eylemlerine karşı protestolar düzenlendi. Münih'te ve Bonn kentinde düzenlenen eylemlere binlerce kişi katıldı. Irkçı gösterileri düzenleyen örgütün yapısı ve eylem tarzı da bir hayli ilginç. "Suça bulaşmış yabancıların sınır dışı edilmesini" savunan örgütün en önemli isimlerinden biri "uyuşturucu bulundurmak, adam yaralamak, gasp ve hırsızlıktan" sabıkalı.

Almanya'da ırkçı tehlike

Almanya'da kendilerine "Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" adını veren ırkçı Pegida örgütünün eylemlerine karşı tepki eylemleri başladı.

Pegida'nın eylemlerine karşı Münih'te 12 bin kişi sokaklara düzenledi. Münih Operası önündeki eyleme, kilise temsilcileri, sanatçılar ve yardım kuruluşları destek verdi. Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter, yaptığı konuşmada "Burada binlerce insan birlikte ırkçılık ve dışlamaya karşı bir arada" dedi. Pegida karşı gösteriler, Bonn şehrinde de yapıldı.

Pegida adı ilk kez ekim ayında duyuldu. Örgüt ilk etapta eylemlerine taraftar bulamadı. Pegida'nın 19 maddelik programında "suça bulaşmış yabancıların sıfır toleransla cezalandırılması" talep ediliyor. Ancak, Pegida’nın 12 kurucusu arasında öne çıkan isim olan Lutz Bachmann, uyuşturucu bulundurmak, adam yaralamak, gasp ve hırsızlıktan sabıkalı.

Pegida eylemlerini genellikle Pazartesi günleri düzenliyor. Bunun nedeni ise Berlin Duvarı'nın yıkılmasından önceki döneme dayanıyor. O dönemde Doğu Almanya'nın kalkınması için eylemler Pazartesi günü düzenlendiği için Pegida da eylem için aynı günü tercih ediyor. Ancak 19 maddelik programda ekonomi ve dış siyasete ilişkin talep yer almıyor. Oluşum, Almanya'nın doğusunda etkili ancak batısında destek bulamıyor.

Örgütün yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtılığı üzerinden ses getiren eylemi ise göçmen oranının en düşük olduğu Dresden kentinde başladı. IŞİD yanlısı grupların Almanya'daki faaliyetleri üzerinden propaganda yapılarak eylemlere destek arttırıldı. Eylemleri Alman istihbaratının yönlendirdiği iddia ediliyor.

ulusalkanal.com.tr

# almanya # ırkçı # münih # Pegida nedir