Eski Afganistan Bakanı Selahaddin Rabbani: "Afganistan'ın güvenliğini Afgan güçleri tek başına ele alacaklar"

Eski Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani, ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi ile ilgili Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yaptı. "Bir gün NATO güçlerinin çekileceğini herkes bekliyordu" diyen Rabbani, "Afganistan'ın güvenliğini Afgan güçleri tek başına ele alacaklar" ifadelerini kullandı. Eski Afganistan Dışileri Bakanı, Çin'in kuşak yol projesi ve Pakistan ile ilişkileri de değerlendirdi.

Eski Afganistan Bakanı Selahaddin Rabbani: "Afganistan'ın güvenliğini Afgan güçleri tek başına ele alacaklar"

Haber: Deniz Adalı / Kamera: Emre Alp Genç

Eski Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani, NATO zirvesinde de ele alınan asker çekilmesi ile ilgili Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yaptı.

'NATO Afganistan'dan çekiliyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna Rabbani şöyle cevap verdi:

- Bir gün NATO güçlerinin Afganistan'dan çekileceğini herkes bekliyordu. Afganistan'ın güvenliğini Afgan güçleri tek başına ele alacaklar. Şimdi uluslararası güçler çekiliyorlar. Şu anda istikrar ve barışa odaklanmamız gerekiyor. Bölgesel ve ulusal uzlaşıya ihtiyacımız var. Umarız ki bölgesel ve uluslararası düzeyde dostlarımız, özellikle de Türkiye barış süreci için desteklerini sunacaklardır.Özellikle de İstanbul Konferansı'nı bekliyoruz. Konferansta bu barışın devamı için uygun bir hava oluşacaktır.

NATO'nun Afgan askerlerinin eğitimi için Katar'da üs kurulması planı ile ilgili bilgisi olmadığını söyleyen Rabbani, "Bu NATO ve NATO üyelerinin tartıştığı bir konu" dedi.

Afganistan'daki barış görüşmeleri için ertelenen İstanbul Konferansı'nı beklediklerini belirten Selahaddin Rabbani, "Konferansta bu barışın devamı için uygun bir hava oluşacaktır." ifadelerini kullandı.

Eski Afganistan Dışişleri Bakanı, "ABD'nin bölgeden çekilmesi Çin'in İpek Yolu'nu bölgede daha da güçlendirecek mi sorusunu da yanıtladı. Pakistan-Çin ekonomik koridorunun çok önemli olduğunu söyleyen Rabbani, umarım ki bu çabalar bölgesel barışa hizmet eder vurgusu yaptı.

Rabbani, ''Pakistan-Çin Ekonomik Koridoru çok önemli. Pakistan Afganistan'ın komşusu. Pakistan Hükümeti, Afganistan'da barışın hüküm sürmesini istiyor. Afganistan'daki barış sürecini destekliyorlar. Çok olumlu bir iletişimimiz var. Umarım ki bu çabalar bölgesel barışa hizmet eder'' dedi.

# abd # çin # ulusal kanal # Afganistan # pakistan # nato # Kuşak Yol Projesi