İşte ABD'nin bölünmüş Suriye haritası

Rus kaynak, Aydınlık'a, ABD'nin bölünmüş Suriye haritasını anlattı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın elindeki haritada Suriye 4 ana nüfuz bölgesine bölünüyor. Rus kaynak, 'ABD'nin planı Türk-Rus işbirliğiyle önlenir' dedi.

İşte ABD'nin bölünmüş Suriye haritası

ABD'nin savaş sonrası Suriye için tasarladığı haritaya Aydınlık ulaştı. Şam’da Aydınlık’a konuşan Rus kaynak, ABD’nin hazırladığı Suriye’yi egemenlik alanlarına bölen haritanın ayrıntılarını gazetemize açıkladı. Derin Ortadoğu deneyimi olan ve bölge dillerini bilen kaynak, haritanın “şeklen Suriye’nin bütünlüğünü koruduğunu ancak Irak gibi bölünmüş idari ve siyasi bir tasarım” olduğunu söyledi.

İŞTE ABD'NİN BÖLÜNMÜŞ SURİYE TASARIMI

Söz konusu ABD ürünü haritada; ülkenin doğusu ABD’nin koruması altında PYD’ye, batı bölgesi ve sahil kısımı Rusya’nın himayesi altında Suriye hükümetine, Fırat Kalkanı gücünün bulunduğu alan Türkiye himayesine ve güney kısımı ABD, İsrail, Ürdün desteğindeki silahlı gruplara bırakılmış olarak gösteriliyor.

ABD’nin Suriye’yi parçalara ayıran haritasının ayrıntıları şu şekilde:

Rakka, Haseke ve Deyr Zor ABD bölgesi; kuzey güney istikametinde Halep, Şam hattı Rusya bölgesi; Al Bab ve çevresi Türk bölgesi; Münbiç'te, Türk bölgesi ile PYD kantonları arasında özel bir statü bölgesi, Ürdün sınırından Şam’ın doğusundaki Kalamun dağlarına kadar olan alan ise ABD, İsrail ve Ürdün’ün IŞİD’e karşı ilerleme ve müdahale sahası olarak tanımlanıyor.

ABD NEDEN SURİYE'NİN DOĞUSUNU İSTİYOR?

ABD geçen iki ayda Suriye’nin doğusundaki bir dizi askeri hamle yaptı. Trump’un işbaşına gelmesiyle YPG’ye verilen askeri destek artırıldı. Rakka operasyonu kapsamında terör örgütüne yeni zırhlı araçlar ve silahlar gönderildi. Buna ek olarak ABD ordusunun muharip birlikleri YPG’ye destek olmak üzere bölgeye takviye edildi. Rakka batısındaki Tabka’da, ABD özel kuvvetleri YPG ile ortak operasyon düzenledi. ABD Suriye’nin kuzeyinde toplamda altı askeri hava üssünü kontrol eder noktaya ulaştı. Washington’un gözünü diktiği bölge ekonomik ve coğrafi bakımdan Akdeniz’den İran’a kadar olan bölgenin kalbini oluşturuyor. ABD Rakka, Haseke Deyr-i Zor üçgenini kontrol altına alarak üç hedef gözetiyor. İran ile Lübnan arasındaki askeri ve politik koridoru kesmek, Suriye’nin zengin petrol yataklarını ve tarım arazilerini kontrol etmek, aynı zamanda Türkiye ile Arap dünyası arasındaki bağlantıyı PYD kantonlarıyla ortadan kaldırmak.

ABD’NİN SENARYOSUNA KARŞI TÜRK-RUS İŞBİRLİĞİ

Rusya'da haritayı bizzat incelediğini belirten kaynak, Rusya Savunma Bakanlığı’nın ABD’nin hazırladığı bölünmüş Suriye tasarımını dikkatle incelediğini belirtti. Suriye krizi konusunda gerçek çözümün Türkiye ile Rusya arasında yapılacak işbirliği ile üretilebileceğini belirten Rus kaynak, “ancak bu yolla bölünme senaryoları engellenebilir” dedi.

ulusalkanal.com.tr

# abd # suriye # rus # şam # harita