Çipras sözünde durdu

Yunanistan'ın yeni Başbakan'ı Aleksis Çipras, Pire Limanı'nın ardından enerji dağıtım şirketi özelleştirmesini de durdurdu, lüks makam araçlarını satışa çıkardı. Almanya Başbakanı Merkel'in görüşme talebini yoğun programı nedeniyle geri çeviren Çipras, "Avrupa ve IMF'ye borçlarımızı ödeyeceğiz" mesajı gönderdi.

Çipras sözünde durdu

Yunanistan'da seçimlerden zaferle çıkan ve kısa sürede hükümeti kurarak Başbakanlık koltuğuna oturan Aleksis Çipras, seçim öncesi vaad ettiği ilk icraatını yaptı.

SYRİZA hükümetinin ilk Bakanlar Kurulu toplantısından özelleştirme iptali kararları çıktı. Ülkenin en büyük ticari limanı Pire'nin ardından, Enerji Dağıtım Şirketinin de bulunduğu kamu kurumlarının özelleştirmeleri durduruldu. Ayrıca daha önce özelleştirilen kurumlarla ilgili anlaşmaların yeniden masaya yatırılmasına karar verildi.

Çipras'ın bir diğer icraatı, bakanlıklardaki lüks makam araçları oldu. Hkümet lüks makam araçlarını satışa çıkardı. Başbakan Çipras Selanik plakalı otomobilini diğer bakanlar ise motosiklet ya da taksi kullanıyor.

Syriza ayrıca daha önceki hükümet tarafından işten çıkarılan 3 bin 500 kamu çalışanını da geri alacak. Öncelik kadın temizlik işçilerine verilecek.

Çipras, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye borçlarını geri ödeyeceklerini, AB ile yakın zamanda anlaşmaya varacaklarını söyledi.

Çipras, aralarında soğuk rüzgârlar esen Almanya Başbakanı Angela Merkel'in görüşme talebini de geri çevirdi. Devlet Bakanı Nikkos Pappas, "Çipras'ın programı çok yoğun. Daha İtalya Başbakanı ve Fransa Cumhurbaşkanı ile bir araya gelecek" dedi. Almanya Başbakanı Merkel Atina'nın borç kesintisi talebini reddetmişti.

ulusalkanal.com.tr

# Syriza # yunanistan başbakanı