Dış ticaret açığı kapanmıyor

TÜİK, Ağustos ayı dış ticaret verilerini açıkladı. İhracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,9, ithalat ise yüzde 23,6 artış gösterdi. Ocak-Ağustos döneminde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36,9 artarak 140 milyar 195 milyon dolar oldu.

Dış ticaret açığı kapanmıyor

Haber: İnci Erdoğan

Dış ticaret açığı kapanmıyor. Dış ticaret dengesi her geçen gün açık veriyor.

Ağustos ayı dış ticaret istatistikleri açıklandı. Veriler TÜİK'den geldi.

İhracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,9 arttı, 18 milyar 916 milyon dolar oldu. İthalat ise yüzde 23,6 artarak 23 milyar 175 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36,9 artarak 140 milyar 195 milyon dolar oldu. İthalat yüzde 25,5 arttı ve 169 milyar 975 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 azaldı. 6 milyar 300 milyon dolardan, 4 milyar 259 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ağustos ayında yüzde 66,4 iken, 2021 Ağustos ayında yüzde 81,6'ya yükseldi.

Ekonomist Çetin Ünsalan, dış ticaret açığının bir önceki yıla göre azalmasını yorumladı.

- Biz üretim yapabilmek için hala ithalat yapmak zorunda kalan yapımızla aslında alarm veriyoruz.

- Aylık baktığımız zaman ihracatın ithalatı geçtiği görünüyor ama ocak ağustosta açığımız var.

- Birinci çeyrek ve ikinci çeyrekteki büyümelerimizin temelinde stoklara yaptığımız üretimler mi var? Stokları sattığımız için mi bu denge kurulmuş gibi görünüyor gibi soruların yanıtını bulmamız gerekiyor ki muhtemel de böyle.

- 03,40 çünkü biz üretim yapımızı değiştirecek hiçbir şey yapmadık....

Ağustos ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 575 milyon dolar oldu. Almanya’yı sırasıyla ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İspanya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 31,0'ını oluşturdu.

Ünsalan, Avrupa'nın pazar hâkimiyetine de dikkat çekti:

- Almanya nispeten dış ticaret açığı verdiğimiz en az verdiğimiz ülke. İhracat yaptığımız ülkelere baktığımızda ne anlıyoruz sorusunun cevabı şu Avrupa halen hâkim pazar ihracatımızda

İthalatta ise Çin ilk sırayı aldı. Ağustos ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 840 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla; 2 Rusya, Almanya, ABD ve İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 40,5'ini oluşturdu.

Ünsalan, dış ticarette dengenin önemini hatırlattı:

- Çin ile ve Rusya ile ithalat yapıyoruz diyoruz ki 100 milyar doları bulalım. Ama siz dış ticaret yapınızdaki dengeyi sağlamadan eğer hacimlerinizi artırırsanız sadece zararınızı artırırsınız.

# ekonomi # ticaret # tuik # avrupa # dolar # ithalat # dış ticaret # ekonomist # veri