Kenevirden bal üretti

Türkiye’nin 20 ilinde 50 bin farklı sektörde kullanılabilen kenevirin üretimine izin verildi. Sivas’ın Sarkışla ilçesinde 10 yıldır arıcılık yapan Hasan Şimşek de doğal yöntemlerle kenevirden bal üretti. Kenevir balının bir çok hastalığa iyi geldiğini belirten Şimşek,” Endüstride yeşil altın olarak görülen kenevirin faydaları saymakla bitmez.” dedi.

Kenevirden bal üretti

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Kenevir ekimine izin verilmesinin ardından arıcılık yapan Hasan Şimşek, kenevirden bin bir derde deva bal üretti.

Arıcı Hasan Şimşek, 2016 yılından itibaren ülkemizde 20 farklı ilde kenevir ekimine izin verilmesiyle, Sivas’ın Sarkışla İlçesi’ndeki 10 dönüm tarlasına kenevir ekerek, bal üretmeye başladı.

Bu sene Sivas Valiliğinin ve Tarım İl Müdürlüğü’nün desteğiyle kenevir ekimi yaptıklarını belirten Hasan Şimşek, kenevir balının, kanserden kronik ağrılara kadar birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti.

“KENEVİR BİTKİSİ TARIMSAL İLAÇ İSTEMİYOR, ARILAR ÖLMÜYOR”

Arıcılığın en büyük sorunlarından birisi de tarımsal ilaçlama. Kenevirde ilaçlama yapılmadığı için de, kenevir balı yetiştiriciliğinde arı ölümleri yaşanmıyor.

Ancak kuraklık keneviri de vurdu. Polen mevsimi gecikince, bal sağımı da 1 ay gecikti.

Kenevirden doğal yöntemlerle elde edilen organik bal ürettiklerini söyleyen Hasan Şimşek, kenevirlerin tohum ve saplarından da gelir elde edeceklerini belirtti.

Neredeyse 50 bin farklı sektörde kullanılan kenevir; doğada oksijen fabrikası, tıpta ilaç, inşaatlarda tuğla, otomotivde gövde, tekstilde ip, arıcılıkta polen olarak kullanılabiliyor.

“YETİŞTİRİCİLİĞİ YAYGINLAŞMALI, SANAYİ YATIRIMLARI ARTIRILMALI”

Endüstride artık ‘yeşil altın’ olarak bahsedilen kenevirin faydaları, saymakla bitmiyor.

Çin, İngiltere, Fransa ve Kanada başta olmak üzere 32 ülke de ciddi oranda endüstriyel kenevir yetiştiriliyor. Hasan Şimşek, ülkemizde de kenevir yetiştiriciliğinin önü açılarak sanayi yatırımlarının artırılması gerektiğini belirtti.

# türkiye # bal # Tarım