Cumhurbaşkanı Erdoğan Adana Lezzet Festivali'nde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali açılışına katıldı. Açılışta yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Adana'ya ne kadar teşekkür etsek azdır.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Adana Lezzet Festivali'nde

CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan, 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali açılışına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

- Dünyadan ve Türkiye'den pek çok kabiliyetli şefin yemek yapma ve tadım üstadının katıldığı festivalimizin her geçen yıl geliştiğine şahit oluyoruz. Yakın çalışma çevresinde pek çok Adanalı bulunan birisi olarak şehrin lezzetlerine aşinalığımızı hamdolsun hiç kaybetmedik. Bugün de bakanımızla, sözcümüzle, genel başkan yardımcımızla, milletvekillerimizle hep beraber buradayız. Yemek dediğimiz olay, ekonomik gücü ve turizm potansiyeliyle karın doyurmanın çok ötesine geçmiş bir sektörü ifade ediyor. Gastronomi diye adlandırılan hadise, şehirlere ve ülkelere dünya çapında değer katan sosyal, kültürel, ekonomik faaliyetlere dönüşmüştür. Hamdolsun biz bu konuda Adana başta olmak üzere pek çok imkana, pek çok güzelliğe, pek çok markaya sahibiz. Elbette Türkiye'nin 81 vilayetinin her birinin kendine göre bir gastronomi zenginliği var. Ama bazı şehirlerimizin bu konuda ülkemizi şanla, şerefle, gururla temsil edebilecek gastronomi ürünü yelpazesine sahip oldukları da bir gerçektir. Uluslararası Adana Lezzet Festivali işte bu bakımdan mutlaka önemle üzerinde durulması, desteklenmesi, geliştirilmesi gereken bir etkinliktir. Valiliğimiz başta olmak üzere festivalin düzenlenmesinde emeği geçenler ile etkinliklerde yer alarak Adana'nın marka değerine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.

- Dünyanın en kadim medeniyetlerine ve kültürlerine ev sahipliği yapan Mezopotamya'nın Seyhan ve Ceyhan nehirleri arasındaki kadim şehri Adana, 6 bin yılı bulan bir geçmişe sahiptir. Büyük Selçuklu'dan beri vatanımız olan bu toprakların geçmişinden devraldığımız zengin mirası tüm güzellikleriyle bugüne ulaştırmış bir milletiz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla geniş bir coğrafyayı yöneten bir ecdadın torunları olarak bugün de aynı anlayışla kökenine, meşrebine, mezhebine bakmadan 84 milyonun her birine sahip çıkıyoruz.

''ADANA'YA NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEK AZDIR''

- Adana, milli mücadelede işgale karşı gösterdiği direnişle istiklalini ve istikbalini koruma azmini ispatlamış bir şehir olarak başlattığımız demokrasi ve kalkınma atılımının da en önünde yer almıştır. Meşhur sıcağı Adana'nın sadece havasını değil, Adanalıların gönüllerini de ısıttığı için bu şehirden asla ülkeye ve millete zarar getirecek iş çıkmaz.

- Sanayisiyle, ticaretiyle, tarımıyla, dünyanın en önemli enerji merkezlerinden biri olan limanıyla, gastronomisiyle ülkemize değer katan Adana'ya ne kadar teşekkür etsek azdır. Tabii bir şehir ülkeye bu kadar katkıda bulununca ülkeyi yönetenler olarak bize düşen görev de o şehrin kalkınması, gelişmesi ve büyümesi için üzerlerine düşeni yapması gerekir. Biz Adana'ya bu vazifemizi yerine getirdiğimize inanıyorum. Buraya gelmeden önce Ceyhan'da hem 2,2 milyar liralık kamu ve 1,8 milyar liralık özel sektör yatırımlarının açılışlarını yaptık. Hem de 1,7 milyar dolarlık dev bir özel sektör yatırımının temelini attık. İnşallah 2024 yılında hizmete girecek bu polipropilen tesisiyle ülkemiz bu alanda önemli bir ithalat yükünden kurtulacaktır. Akşama doğru da önce Çukurova Üniversitemizdeki yatırımların toplu açılışını yapacağız. Ardından da Adana'mıza kazandırdığımız bir diğer önemli eser olan yeni müzemizde gençlerimizle bir araya geleceğiz. Orhan Kemal'in gençliğinde memur olarak çalıştığı Milli Mensucat Fabrikası, artık ülkemizin en önemli müzelerinden biri olarak, kültür sanatımıza hizmet ediyor.

- Müzenin diğer bölümleri de faaliyete girdiğinde Adana gerçekten 24 saat yaşayan uluslararası çapta bir kültür sanat merkezine kavuşmuş olacak. Görüldüğü gibi sanayisiyle, gastronomisiyle, kültürüyle, sanatıyla Adana'nın tüm güzelliklerine sahip çıkıyor, geliştirmek için çalışıyoruz. Bugün burada Adana Lezzet Festivali'nde bir araya gelmiş olmamız şehrimizi hedeflerine ulaştırmak için daha çok çalışma, daha çok gayret etme kararlılığımızın bir ifadesidir.

- Festivalimizin Sıfır Atık prensibiyle düzenlenmesini de Paris İklim Anlaşması'nı onayladığımız şu günlerde yeşil kalkınma devrimimizin şimdiden başladığının önemli bir işareti olarak görüyorum.

# adana # türkiye # erdoğan # cumhurbaşkanı # türk # festival # seyhan # lezzet # gastronomi # recep tayyip erdoğan # Mezopotamya # Adana Lezzet Festivali # ceyhan