Pesketaryen diyeti nedir? Pesketaryen diyeti nasıl yapılır?

İrem Helvacıoğlu'nun açıklamalarıyla gündeme gelen Pesketaryen diyeti nedir? Pesketaryen ne demek?

Pesketaryen diyeti nedir? Pesketaryen diyeti nasıl yapılır?

1993 yılında ortaya çıkan Pesketaryen diyeti, sağlıklı yaşam için uygulansa da diğer amacı karada yaşayan canlıların sürdürülebilirliğini gözetmektir. Protein ve omega 3'ün yoğun olduğu balık eti ile yapılan bir sağlıklı yaşam şeklidir.

Pesketaryenlık, balık veya diğer su ürünlerinin bulunduğu, başka hayvan etlerine yer vermeyen beslenme düzenidir. Pesketaryen beslenmede lakto-ovo vejetaryenlerin tükettiği besinlerin çoğu bulunur. Lakto-ovo vejetaryenlik ile pesko vejetaryenliğin birleşim kümesi olan bir akımdır.

Yenilebilecekler listesinde; meyve, sebze, tahıl, baklagiller ve deniz ürünleri bulunur. Bunların dışında bazı pesketaryenler süt ürünleri ve yumurta tüketir fakat bazıları tüketmez. Genel itibari ile alabalık, levrek gibi tatlı su balıkları ya da somon balığı veya ton balığı gibi tuzlu su balıkları en çok tüketilenlerden. Öte yandan karides, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri de tercih edilir.

Pesketaryen diyatte, yüzde 50 sebze, yüzde 25 deniz mahsulü veya bitki proteinleri ve yüzde 25 tam tahıllı ürünler yer alır.

Omega 3, eklem ağrısı ve iltihap konusunda da faydalı. Bolca deniz mahsulleri tüketilmesine bağlı olarak vücuttaki oluşabilecek iltihaplanmanın da önüne geçilmiş olunuyor. Pesketaryen beslenme aslında besleyici ama aynı zamanda düşük kalorili yiyeceklerden oluşan bir diyet şeklidir. Daha az kalori ise daha az kilo demektir. Bu beslenme şekli aynı zamanda metabolizmanın hızlandırılmasına da yardımcı oluyor.

ulusal.com.tr

# İrem Helvacıoğlu