İzmir'in tarihi köşesi: Smyrna Antik Kenti

İzmir şehri 8 binyılı aşan kadim bir tarihe sahip. Kentin birçok yerinde tarihi kazılar devam ediyor. Smyrna Antik Kenti Kazı Alanı Başkanı Doç Dr. Akın Ersoy kentin son 2 bin 500 yıllık tarihindeki önemli gelişmeleri Ulusal Kanal'a anlattı.

İzmir'in tarihi köşesi: Smyrna Antik Kenti

Ege'nin incisi olarak anılır İzmir şehri. Tarihte Smrnya olarak bilinen kentin 8 bin yılı aşan bir tarihi var.

İzmir'in bir çok yerinde tarihi kazı çalışmaları devam ediyor. SmyrnaAntik Kenti Kazı Alanı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, kent tarihini Ulusal Kanal'a anlattı.

M.Ö. 300 yılında Büyük İskender kenti işgal ediyor. Smyrna Antik Kentinin İlk yerleşim yeri ise Bayraklı'da. Makedon Krallarının işgalinden sonra kent şuan Konak İlçesinde yer alan Kadifekale yamacına kuruluyor.

Kentin taşınmasının önemli nedenlerinin başında güvenlik geliyordu. Liman ve su kaynakları da Smyrna Antik Kentinin Konak ilçesine taşınmasının diğer etkenleri arasında yer aldı.

İzmir tarihte de depremlerle anılıyor. Doç. Dr. Akın Ersoy Milattan sonra 177 yılında kentte çok büyük bir deprem olduğunu söylüyor.

Smyrna Antik Kenti'nin çarşısı olarak bilinen Agora da milattan sonra 7'nci yüzyılda mezarlığa dönüşüyor.

İzmir'de tarihe ışık tutan kazı çalışmaları devam ediyor.

# izmir # ulusal kanal # bayraklı # arkeoloji # tarih # antik kent # arkeolojik kazı # smyrna # İskender # büyük iskender # yerleşim