Avrupa Parlamentosu'nun skandal Türkiye kararı

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'yi hedef alan skandal bir karara imza attı. Türkiye’de muhalefet partilerine yönelik sürekli saldırı ve baskı olduğu iddia edilen kararda, bu durumun demokratik sistemin işleyişine zarar verdiği savunuldu. Kapatma davası açılan PKK'nın siyasi uzantısı HDP'ye sahip çıkılan AP kararına, Dışişleri Bakanlığı'ndan sert yanıt geldi. Bakanlık, “gerçeklerden kopuk, ideolojik ve yanlı” bu kararlar nedeniyle Avrupa Parlamentosu'nun itibarını yitirdiğini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu'nun skandal Türkiye kararı

Saldırı ve baskı yapıldığı öne sürülen muhalafete açık destek verildi. PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin kapatılmasının siyasi bir hata olacağı savunuldu. Türkiye karşıtı adımları ile tanıan Avrupa Parlamentosu yeni bir skandala imza attı.

"Türkiye'de muhalefete yönelik baskı" başlıklı kararı 2 oya karşı 603 oyla kabul eden AP, Türkiye'de muhalefete yönelik sürekli saldırı ve baskı yapıldığını öne sürdü.

Anayasa Mahkemesi'nde hakkında kapatma davası açılan PKK'nın siyasi uzantısı HDP'ye sahip çıkıldı. AP kararında HDP'yi kapatmanın milyonlarca seçmeni temsilden yoksun bırakacağı, çoğulculuk ve demokratik ilkeler açısından tersine çevrilemeyecek bir darbe olacağı savunuldu.

Ana muhalefet partisi CHP ve liderine yönelik giderek artan baskıdan derin endişe duyulduğunun ifade edildiği belgede, açıklamaları nedeniyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması talebi de kınandı.

Rize’de İyi Parti Genel BaşkanıMeral Akşener’e gösterilen tepki de, Türkiye'de hasmane bir hava oluştuğunun göstergesi olarak yorumlandı.

Türkiye'nin iç işlerine müdahale anlamı taşıyan Avrupa Parlamentosu kararına Dışişleri Bakanlığından sert bir yanıt geldi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada kararın "gerçeklerden kopuk, ideolojik ve yanlı” olduğu vurgulandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''AB içinde, terörizmi kınamamak, parti kapatma nedenlerinden biri olarak kabul edilirken, Türkiye’de milletvekillerinin terörle ilişkisi olduğuna dair ciddi iddialar bulunan bir siyasi parti hakkında başlatılmış hukuki süreç, peşin hükümle karşılanmaktadır. Sürekli yargı bağımsızlığından bahsedenlerin başka ülkelerin yargı süreçleri hakkında ultimatom vermeye kalkmaları sadece haddini aşmak değil tam bir ikiyüzlülüktür. Terör örgütleri üyelerini Parlamento’daki odalarında ve koridorlarında ağırlayanların böyle bir çifte standardı benimsemeleri ve bu kararı kabul etmeleri şaşırtıcı değildir.''

Dışileri Bakanlığı AP'nin aldığı bu gibi kararlar nedeniyle itibarını da kaybettiğini belirtti.

# chp # Avrupa Parlamentosu # pkk # hdp # İyi Parti # avrupa # İyi Parti Genel Başkanı # meral akşener # parlamento # dışişleri bakanlığı # ap