AB Dışişleri Bakanları toplandı: Gündem Belarus ve Türkiye

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplandı. Belarus'a yaptırım gündemde. Hafta boyu devam edecek görüşmelerde Türkiye de konuşulacak.

AB Dışişleri Bakanları toplandı: Gündem Belarus ve Türkiye

Avrupa Birliği ülkeleri Dışişleri Bakanları, Lüksemburg'da toplandı. Toplantının ana gündem maddelerini Belarus, Irak ve Latin Amerika ile Karayipler oluşturdu.

AB'nin hedefinde Belarus var. Geçen ay Atina-Vilnius seferini yaparken bir uçak bombaihbarı gerekçesiyle Belarus'un başkenti Minsk'e indirilmişti. Yolcu uçağında gazeteci Roman Protaseviç de bulunuyordu. Protaseviç'in gözaltına alınması sonrası AB'nin Belarus'a yeni yaptırım kararı alması öngörülüyor. Yaptırımların uçağın indirilmesinde rolü bulunan 80'e yakın kişi ve kuruluşu kapsaması planlanıyor.

Buna ek olarak bakanlar, Belarus'un bankacılık ve petrokimya gibi sektörlerini hedef alan ekonomik yaptırımları ele alacak. Bu yaptırımlar ise 24-25 Haziran'daki AB Liderler Zirvesi öncesinde hazır olacak.

Bu hafta yapılacak AB Liderler Zirvesi'nde konulardan biri de Türkiye olacağı için dışişleri bakanlarının gündeminde Türkiye de bulunacak. AB yetkilileri, Türkiye ile AB arasında uzun süre gergin seyreden ilişkilerin olumlu bir yola girdiğini ve bunun devam etmesini istediklerini belirtiyor.

# türkiye # amerika # ırak # gazeteci # avrupa birliği # ab # Atina # belarus # Minsk # bomba # AB Liderler Zirvesi # latin amerika # ihbar