Susamın tahine dönüşme hikayesi: Tarihi değirmende geleneksel yöntemlerle öğütülüyor

Şırnak’ın Cudi ve Gabar dağı eteklerinde yetişen susam, tarihi değirmende tahine dönüşüyor. Kumçatı beldesinde ata tohumlarıyla yetiştirilen susamdan günde 400 kilogram tahin elde ediliyor.

Susamın tahine dönüşme hikayesi: Tarihi değirmende geleneksel yöntemlerle öğütülüyor

Cudi ve Gabar dağı eteklerindeki Kumçatı beldesinde ata tohumlarıyla susam yetiştiriliyor. 152 yıllık tarihi değirmende tahine dönüşüyor.

Susam orakla biçiliyor. Balya halinde toplanıyor. 3 gün güneşte kurutuluyor. Ardından tane tane dökülen susamlar tek tek toplanıyor ve 8 saat suda bekletiliyor. Sonra tekrar kurutulan susam sofraların vazgeçilmezi olan tahine dönüşmek için değirmene gidiyor.

Yıllık ortalama 50 ton rekoltesi olan susam, geleneksel yöntemlerle su değirmeninde öğütülüyor. Günlük 400 kilogram tahin elde ediliyor.

Bu eşsiz lezzetteki tahin Türkiye’nin her yerine ve yurt dışına ihraç ediliyor.

# şırnak # susam # cudi # Gabar # tahin # kumçatı