İsmet Özçelik yazdı: AKP’de fırtına öncesi

Aydınlık gazetesi yazarı İsmet Özçelik, "AKP’de fırtına öncesi…" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazısında, kuruluşundan beri partide olan kıdemli AKP’lilerin sözlerine yer veren Özçelik, 16 Nisan sonrası açığa çıkması beklenen sorunlardan bazılarını da yazdı.

İsmet Özçelik yazdı: AKP’de fırtına öncesi

Özçelik'in yazısı şu şekilde:

“Türkiye 16 Nisan’da halkoylamasına gidecek. ‘Evet’ de çıksa, ‘Hayır’ da çıksa AKP’de ciddi sıkıntı yaşanacak. Şu anda bütün sorunlar halının altına süpürülmüş gibi görünse de yakında her şey ortaya çıkacak.”

Bunları söyleyen ben değilim. Kuruluşundan beri partide olan kıdemli AKP’liler.

Anayasa değişikliği için yapılacak halk oylamasına başından beri itiraz ediyorlardı. Dün biraz sohbet ettim. Görüşleri değişmemiş. Hatta kaygıları daha da artmış.

ABD VE RUSYA İLİŞKİLERİ

Dış politikada yaşananlara vurgu yaptılar. Suriye’de ABD’nin kuyruğuna takılma çabasına dikkat çektiler. Rusya’nın gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirdiler. Üst düzey yetkililerin sıkışmışlığının Türkiye’yi tehlikeli sulara ittiğini belirttiler.

“Teşbihte hata olmaz” deyip, “İki cami arasında kalmış beynamaz” hatırlatması yaptılar.

BAŞKANLIK SEVDASI OLMASAYDI …

“Başkanlık sevdası olmasaydı 15 Temmuz sonrası sorun yaşanmazdı. Geçmiş geçmişte kalırdı. Ama ‘Başkanlık sevdası’ her şeyi mahvetti. Halkoylamasında ‘Evet’ çıksa da fark etmez. Güçlü gibi görünsek de en zayıf dönemdeyiz” ifadelerini kullandılar.

Terör, ekonomi, işsizlik, dış politika, … iyi giden hiçbir şeyin olmadığının farkındalar.

AKP’DE GERİLİM

Şu anda açıktan görülmese de parti içinde derinden ve giderek büyüyen bir gerilim yaşanıyor. 16 Nisan sonrası açığa çıkması beklenen sorunlardan bazıları şöyle:

SARAY’LA BAŞBAKAN ARASI LİMONİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Başbakan Binali Yıldırım birlikte kürsüye çıksalar da başbakanlık çevrelerinde aralarının limoni olduğunu bilmeyen yok. Başbakanlıktaki demirbaş çalışanlar, “Davutoğlu’nun son dönemleri gibi” değerlendirmesi yapıyorlar.

BAKANLAR İKİ ÜÇ GRUP

Hükümetin üç parçaya bölündüğü konuşuluyor. Başbakan ile etrafındakiler, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş çevresi ve Damat ekibi.

Her grubun Bakanlar Kurulundan ayrı toplantılar yaptıkları, Bakanlar Kurulu öncesi ayrı ayrı ön görüştükleri ifade ediliyor.

FETÖ’CÜLER

Bakanlar Kurulunda “gizli FETÖ’cüler” olduğunu bilmeyen yok. ByLock’cu bakanlar damada yaklaşıp paçayı kurtarmaya çalışsalar da 16 Nisan halkoylaması sonrası dananın kuyruğu kopacak. Tutuklamalar yaşanır mı bilmiyorum ama çok sayıda bakan değişecek.

KİTAPÇILAR

Bu aralar “Evet” için çırpınan(!) AKP’liler mercek altında. FETÖ’ye desteklerini örtmek için kitap yazanlar bile var. AKP kulislerinde eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kitapları konuşuluyor.

Kitaplarla birlikte, Pensilvanya’ya ziyaretleri, FETÖ’ye kıyakları, belediye arazilerini FETÖ’ye peşkeş çekmeleri, … de sıralanıyor.

AKP tabanında “siyasi ayaktan hesap sorulsun” talebi yükseliyor. Erdoğan’ın da bu görüşte olduğu vurgulanıyor.

ERKEN SEÇİM İTİRAZI

Partide bir başka sıkıntı da erken seçimle ilgili. Halkoylamasında “Evet” de çıksa “Hayır” da çıksa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim isteyeceğine inanılıyor.

FETÖ ile ilişkili olanlar erken seçime açıkça itiraz ederken, diğerleri de soğuk. 2019’a kadar idareden yanalar.

Ancak mevcut durumun risk olduğu biliniyor. 80’in üzerinde ByLock’cu AKP’linin zaman içinde organize hareket edebileceği endişesi hakim. Bu nedenle “temizlik” gündemde. Bir de baraj altında kalan HDP ve MHP Saray’ın iştahını kabartıyor.

YENİ PARTİ

Ankara kulislerinde konuşulan bir başka konu da AKP içinde yeni parti girişimi. Şu anda çok derinden bir çalışma sürüyor. Abdullah Gül, Davutoğlu, Arınç, Haşim Kılıç, … gibi isimlerin etrafında dolaşanlar hareketli.

Anlayacağınız fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. 16 Nisan sonrası AKP’de taşların yerinden oynayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

ABD Suriye’de yeni hamleler peşinde. Kerkük’ün yapısı değiştiriliyor. Musul Eyaleti’nin bir bölümüne Barzani el koyuyor. 2. İsrail Devleti için düğmeye basılmış durumda. Türkiye de büyük sorunlarla boğuşuyor. Ekonomik kriz, terör, işsizlik, … Irak ve Suriye’deki savaş…

Ama 16 Nisan sonrası Meclis’te temsil edilen AKP, CHP, MHP iç sorunlarla uğraşacak. Anayasa değişikliğinin nasıl bir tuzak olduğu daha net anlaşılacak!

İzliyoruz!

ulusalkanal.com.tr

# AKP # ismet özçelik # 16 nisan