Kovid-19'u ağır geçirenler bilişsel kabiliyet kaybı yaşıyor

Kovid-19 ile araştırmalar aşının önemini daha da artırıyor. İngiliz bilim insanları virüsü atlatanlara bir test yaptı. Kovid-19 geçirenler zeka testi çözmede hastalık geçirmeyenlere göre zorlandı. Kovid'i ağır geçirenlerde bilişsel kabiliyet kaybı da tespit edildi.

Kovid-19'u ağır geçirenler bilişsel kabiliyet kaybı yaşıyor

İngiliz bilim insanları dikkat çekici bir araştırmaya imza attı. Kovid-19'u ağır geçirenlerin bilişsel kabiliyet kaybı yaşadığı ortaya konuldu.

Özellikle hastaneye yatırılıp ventilatöre bağlananlarda 7 puana varan IQ kaybı, gözlendi. Daha da ilginci bu oranının daha önce felç geçirmiş ve öğrenme güçlüğü bildirenlerde görülenden bile daha büyük bir oran olduğu kaydedildi.

İngiliz bilim insanları, Ocak-Aralık 2020 döneminde Kovid-19 geçiren ve geçirmeyen 81 bin 337 kişinin bilişsel kabiliyetlerini ölçtü.

Testin sonuçları Kovid-19'dan iyileşenlerin bilişsel kabiliyetlerinin önemli düşüşe uğradığını gözler önüne serdi.

Kovid'i geçirenler, zeka testi çözmede hastalık geçirmeyenlere göre daha çok zorlandı. Kovid'den iyileşenlerin büyük bölümünün nöropsikiyatrik ve bilişsel komplikasyonlardan etkilendiğini saptamıştı.

İşte tam da bu noktada aşının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Çünkü aşı hem Kovid-19 'u daha hafif atlattırıyor hem de bulaşıcılığı azaltıyor.

# Kovid19 # aşı # araştırma # iq # İngiliz bilim insanları # zeka testi