Fransa'ya Doğu Perinçek engeli

Fransa'da Ermeni soykırımı iddialarını inkar edenlere ceza öngören yasa tasarısı bir kez daha Meclis'e sunuldu. Meclis'teki görüşmelerde tasarıya karşı çıkanların en güçlü tezi Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kazandığı dava oldu. Görüşmeler sırasında konuşan Devlet Bakanı Jean-Marie Le Guen AİHM kararını hatırlattı ve "Bu tasarının kabul edilmesini hükümet olarak uygun görmüyoruz" dedi. Tasarı, bir kez daha alt komisyona gönderildi.

Fransa'ya Doğu Perinçek engeli

Sözde soykırımın inkarının cezalandırılmasına ilişkin yasa tasarısı bir kez daha Fransa Milli Meclisi'nde görüşüldü. 2012 yılında tasarıyı kabul eden parlamento bu kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararıyla frene bastı. Tasarı yeniden alt komisyona gönderildi.

Tasarıyı parlamentoya taşıyan Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Marsilya Milletvekili Valerie Boyer'di. Boyer görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Fransa parlamentosunun demokrasi konusunda sorumluluk almasının zamanı gelmiştir" dedi ve destek istedi.

Ancak Fransa Devlet Bakanı Jean-Marie Le Guen Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kazandığı zaferi hatırlattı. Fransız Bakan, "Bu tasarının kabul edilmesini hükümet olarak uygun görmüyoruz" dedi. Boyer'in hazırladığı tasarının hem politik hem de hukuki olarak kabul edilmesinin uygun olmayacağını söyledi. Sosyalist Parti milletvekilleri de "Hukuksal zemini yok" sözleriyle tasarıya karşı çıktı.

Konuşmalar sonrasında tasarının oylamasına geçildi. Ancak tasarıya ilgi azdı. 2012 yılında 100 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda bu kez 38 vekil vardı. Oy kullanan 38 milletvekilinden 26'sı yasa tasarısının yeniden adalet komisyonuna gönderilmesi lehine oy verdi. 12 milletvekili tasarının yasalaşması yönünde oy kullandı.

Böylece 2012 yılında kabul edilen ancak Frana Anayasa Konseyi'nin "anayasaya aykırı" diyerek iptal ettiği tasarı bu kez de AİHM engeline takılmış oldu. Tasarı yeniden Milli Meclis Adalet Komisyonu'na gönderildi.

Tasarıyı Meclis'e sunan Valerie Boyer destekçisi milletvekili Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın adaylık sürecinde tasarıyı yasalaştırmayı vaadettiğini ancak Hollande'ın bu sözünü tutmadığını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# vatan partisi # fransa # Doğu Perinçek