Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun yapısında değişiklik teklifi

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun Anonim Şirket olmasını hedefleyen kanun teklifi önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek. Teklifle birlikte MKE A.Ş'nin, yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumluluklarını yeniden düzenlenecek. Vergi, gümrük, İhale Kanunu’ndan muaf tutulacak şirket, bağımsız denetime tabi olacak. Teklife Memur-Sen’den ise tepki geldi. Çalışanların özlük haklarında kayıp olacağına dikkat çeken sendika, MKE’nin şirketleşmesiyle güvenlik zafiyeti yaşanabileceğini belirtti.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun yapısında değişiklik teklifi

Makine ve Kimya’nın şirketleştirilmesi için teklif hazırlandı.

AK Parti, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Makine ve Kimya Endüstri Kurumu’nda değişiklik içeren 10 maddelik bir kanun teklifi hazırladı. Meclis’e sunulan kanun teklifi önümüzdeki günlerde Savunma Komisyonu’na gelecek.

Hazırlanan teklifte başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan MKE Anonim Şirket kurulacak. Şirketin, yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumlulukları düzenlenecek.

Şirketin sermayesinin tamamı Hazineye ait olacak. Ancak Hazinenin oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri MSB tarafından kullanılacak. Teklife göre, şirket bağımsız denetime tabi tutulacak.

Teklifle, MKE Anonim Şirket, İhale Kanunu’ndan, gümrük, ticaret vergisinden muaf tutulacak. Şirket, MSB envanterinde bulunan hammadde, malzeme, araç-gereç, teçhizat, sistemlerini de bedelsiz kullanılabilecek.

Düzenlemede, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nda çalışan mevcut personelin durumuna ilişkin de hükümler yer aldı. Çalışanların şirket olmasıyla özel hukuk hükümlerine göre istihdam edileceği belirtildi.

21 Haziran’da MKE Genel Müdürlüğü önünde açıklama yapan Memur-Sen teklife tepki gösterdi. Sendika, Meclis ve Sayıştay’ın denetlediği MKE’nin bağımsız denetime bırakılmasını, birçok kanundan muaf tutulmasını eleştirdi. Çalışanların özlük haklarından kayıp yaşanacağını da ifade eden sendika teklifin geri çekilmesini istedi.

# Milli Savunma Bakanlığı # MKE # makine # Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu