AKP, HSK için alarmda: Salı günü Meclis'te seçimler yapılacak

AKP Yönetimi, grubunu alarma geçirdi, Salı günü TBMM’de görüşülecek olan Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeleri için vekillerden 16 Mayıs’ta Ankara’yı terk etmemeleri istendi. 21 aday arasında 7 üyenin seçileceği HSK’da iki tur yapılması planlanıyor.

AKP, HSK için alarmda: Salı günü Meclis'te seçimler yapılacak

Anayasa değişikliği ile sil baştan düzenlenen yeni Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yedi üyesi Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak seçimlerle belirlenecek.

TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nca belirlenen 21 aday arasından yedi üyenin seçileceği oylamalarda, ilk turda 367, ikinci turda 330 oy çokluğu aranacak. Bu turda da sonuç alınamazsa HSK üyeleri kura çekimi ile belirlenecek.

Anayasa değişikliği işbirliğini HSK üye adaylarını belirlemede de AKP ile MHP’nin ortak hareket edeceği ve seçimlerin 2. turda tamamlanması bekleniyor.

AKP yönetimi seçimlerle ilgili alarma geçti. AKP milletvekilleri 16 Mayıs’ta Ankara’da olmaları konusunda uyarıldı. Vekillerden Meclis çalışmalarına eksizsiz katılmaları istendi.

Halk oylamasıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun adı, “Hâkimler ve Savcılar Kurulu” olarak değiştirilmiş, üye sayısı da 13’e düşürülmüştü. Buna göre, Kurulun Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı dışındaki 11 üyesinden dördü Cumhurbaşkanı’nca atanacak, kalan yedi üye ise Meclis’çe belirlenecek.

TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden oluşan karma komisyon, geçen hafta CHP ve HDP’li üyelerin katılmadığı gizli oylamalar sonucu her bir üyelik için üç aday olmak üzere yedi üyelik için toplam 21 adayı belirledi.

Salı günü de bu 21 aday arasından Yargıtay kontenjanından üç, Danıştay kontenjanından bir ve avukatlar ile öğretim üyeleri kontenjanından üç olmak üzere yedi üyelik için “gizli oylama” ile seçimler yapılacak. AKP’nin MHP ile oy birliği yapacağı da gelen bilgiler arasında.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # meclis # HSK # alarm # salı