Putin'in dördüncü dönemi başladı

Rusya'da devlet başkanlığı seçimleri sonuçlandı. Vladimir Putin açık ara yeniden devlet başkanı seçildi. Oyların yüzde 76.67'sini alan Devlet Başkanı Vladimir Putin seçimin ardından Kızıl Meydan'da zafer konuşması yaptı.

Rusya'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimini Rus lider VladimirPutin açık ara farkla kazandı.

65 yaşındaki Rus liderin görev süresi 2024'te bitecek. Son zaferle Putin, 4. kez Devlet Başkanlığı görevini üstlendi.

Putin, Rusya tarihinde bir rekor olarak seçmenlerin yüzde 76.67’sinin oyunu aldı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Putin Kızıl Meydan'da zafer konuşması yaptı. Putin'in zaferi kalabalık miting alanında coşkuyla kutlandı.

Kızıl Meydan’da toplanan binlerce kişiye verdikleri destek için teşekkür eden Putin, "Ülkemizi başarı bekliyor. Rusya için önemli işler yapacağız." dedi.

Putin, altı yıl sonra yeniden aday olup olmayacağını soran gazeteciye de yanıt verdi.

En çok oy alan ikinci aday ise yüzde 11.80 ile Komünist Parti’den Pavel Grudinin oldu. Komunist Parti bu seçimde yüzde 3 oy kaybetti. Liberal Demokrat Parti’den Vladimir Jirinovski de yüzde 5.66 oranında oy aldı.

Liberaller ise yüzde 10 civarında oy kaybetti. Seçimlerde tek kadın aday olan Sivil İnisiyatif Partisi’nden Kseniya Sobçak da seçmenlerin yüzde 1.67’sinin desteğini kazandı. Yabloko Partisi yüzde 1.04, Büyüme Partisi yüzde 0.76 , Rusya Komünistleri Partisi yüzde 0.68 , Halk Birliği Partisi yüzde 0.65 oy aldı.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu’na göre seçimlere katılım oranı yüzde 67.4'tü. Bu rakam, katılım oranının bir önceki seçimlere göre arttığını gösterdi. Bu arada Rusya’da katılım oranı yüzde 70’in üzerine hiçbir zaman çıkmadı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği lideri Josef Stalin’den bu yana, 18 yıllık iktidarıyla Rusya’nın en uzun süre görev yapan lideri Putin oldu. Rusya Devlet Başkanı'nın yeni 6 yıllık döneminde ekonomik ve sosyal reformlara eğilmesi bekleniyor.

ulusal.com.tr

# rusya # Putin # oy # devlet başkanı # vladimir