Sanayi üretimi rakamları açıklandı

Sanayi üretiminde koronavirüs ilk etkisini gösterdi. Üretim ocak ayında aylık bazda yüzde 0,2 azalırken, yıllık bazda yüzde 7,9 arttı.

Sanayi üretimi rakamları açıklandı

Çin’den pazarın kaydığı sektörler sanayi üretimini ocak ayında artırdı. Bunların başında üretimini yüzde 14 artıran tekstil sektörü geliyor. Ancak ihracatçı sektörler hız kesti.

Türkiye İstatistik Kurumu, “Sanayi Üretim Endeksi, Ocak 2020” verilerini açıkladı. 2019 yılının ağustos ayından beri yükselişte olan sanayi üretimi ocak ayında düşüşe geçti.

Sanayi üretimi 2020 yılına geçen yıla göre yüzde 7,9 yükselişle başladı. Ancak Aralık 2019’a göre ise sanayi üretiminde yüzde 0,2’lik gerileme oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış olarak ocakta yüzde 8,6 seviyesinde bir artış beklenirken üretimde büyüme yüzde 7,9’da kaldı.

Çin’den siparişlerin kaydığı başta tekstil, giyim, ana metal gibi sektörlerde üretim arttı. Özellikle Avrupa’ya ihracatçı olan otomotiv, elektrikli makine, kimya, plastik gibi sektörlerde ise üretim yavaşladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ocakta madencilik ve taşocakçılığı sektöründe üretim yüzde 8,5, imalat sanayinde yüzde 8,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 3,8 arttı. Sanayideki yüzde 7,9’luk büyümenin 7,2 puanı imalat sanayinden geldi.

ulusal.com.tr

# tuik # sanayi üretimi # sanayi üretim endeksi