TGB, Amerikan askerlerine çuval geçirdi

Karadeniz’de yapılan NATO tatbikatından dönen ve dört gündür İstanbul Sarayburnun’da bekleyen USS ROSS (DDG71) adlı ABD savaş gemisi askerlerinin başına Türkiye Gençlik Birliği üyeleri çuval geçirdi.

TGB, Amerikan askerlerine çuval geçirdi

TGB, Amerikan askerlerine çuval geçirdi

Karadeniz’de yapılan NATO tatbikatından dönen ve dört gündür İstanbul Sarayburnun’da bekleyen USS ROSS (DDG71) adlı ABD savaş gemisi askerlerinin başına Türkiye Gençlik Birliği üyeleri çuval geçirdi.

Sabah saatlerinde Eminönü’nde gerçekleştirilen eylemde TGB’liler 3 Amerikan askerinin başına çuvalı, Yanke Go Home”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” sloganlarıyla geçirerek üzerine kanı simgeleyen Kırmızı boya attı. TGB’nin bu eylemine çevredeki vatandaşlar da destek verdi.

TGB’liler çuval geçirme eylemi sırasında Amerikan askerlerine yaptığı açıklamada, “ABD ordusunun bir üyesi olduğunuzu az önce beyan ettiniz. Sizleri katil olarak tanımlıyoruz. Topraklarımızdan defolup gitmenizi istiyoruz ve şimdi sizi protesto hakkımızı kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Amerikan askerleri de “Tamam gidiyoruz” dedi.

Türkiye Gençlik Birliği üyeleri bu eylemi, şehitlerimize ve Ortadoğu'da emperyalizmin katlettiği milyonlarca masum insana armağan etti.

TGB Amerikan askerinin kafasına çuvalı geçirerek Süleymaniye'nin yanıtını verdi... Peki 4 Temmuz 2003'te Süleymaniye'de ne yaşanmıştı? İşte 4 temmuz 2003 ve çuval olayı.

Tarih 4 Temmuz 2003... Yer Irak'ın Süleymaniye kenti. Amerikan askerleri, Özel Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı subayların bulunduğu karargaha Amerikan askerlerince baskın düzenlendi.

Türk istihbaratı, ABD'nin bu operasyonu uzun süreden beri bekliyordu. Çünkü, Amerikalılar 2003 Nisan'ında bir yarbay ile 4 astsubayımızı Kerkük'te Türkmenlere silah taşıdıkları gerekçesi ile yine kötü bir muamele ile gözaltına almışlardı. Bu ilk çuval olayı idi ama pek duyulmamıştı.

Sonrasında Amerikalılar sürekli olarak Kuzey Irak'taki Türk birliklerini gözetim altında tutup, izler hale geldiler. Amerika'nın gözleri, Süleymaniye'deki Türk Özel Kuvvetler karargahına çevrilmişti. Amerikalılar tarafından uzun süre gözetlenen birlik, "Türkler örtülü eylem yapacak" gerekçesiyle basıldı. 4 Temmuz günü Amerikalı Albay Mayville'in emrinde yaklaşık 100 kişilik silahlı bir grup Süleymaniye'de, Türk Özel Kuvvetleri karargahına doğru yürüyüşe geçti.

Amerikalılar'ın geldiği haberini alan Türk Özel Kuvvetleri, durumu, Silopi'de bulunan Özel Kuvvetler Harekat Üssü'ne bildirdi. Orada bulunan komutanın verdiği yanıt, "milletimizin onuruna, canına yönelik bir saldırı ise, bir kötü niyet varsa, ayni ile yanıt verin" şeklinde oldu. Ancak Türk askerinin karşı koymasına izin verilmedi.

Amerikan askerleri bir binbaşı komutanlığındaki 11 Türk subayının ellerine kelepçe vurdu, başlarına çuval geçirdi. Askerlerimiz Süleymaniye'den Bağdat'a götürüldü ve yine Amerikalılara ait bir hapisaneye konuldu. Askerlerimiz 60 saat süreyle sorgulandı.

Türk Özel Kuvvetleri, karşı koyacak gücü ve iradesi olmasına rağmen direnmesine izin verilmedi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, çuval olayı için, "Onlar için bu çok normal. Göz bağlamak yerine, tamamen pratik bir çözüm. Bu çuval da değil, görmesini engelleyecek bir poşet. Ben ABD'lilerin çuval olayının bizi bu kadar rencide edeceğini bildiklerini zannetmiyorum" sözleriyle tepki çekmişti.

Başbakan Erdoğan da, "Amerika'ya nota verelim" taleplerine, "bu müzik notası değil" diyerek karşı çıkmıştı. O dönemde dışişleri bakanı olan Abdullah Gül'de Kayseri'de mantı yerken "büyük devletler özür dilemez" demişti.

Gökhan ÇELİK

ulusalkanal.com.tr

# tgb # nato # amerikan askeri # eminönü # Gökhan Çelik # abd savaş gemisi # Yanke Go Home # çuval geçirme