Fransa'da Macron yüzde 65,8 ile cumhurbaşkanı seçildi

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimini siyasette kısa sürede hızlı şekilde yükselen 39 yaşındaki Macron kazandı. İlk konuşmasında birlik vurgusu yapan Macron, şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi oldu. Hollande tarafından gizli bir ajandayla görevlendirildiği belirtilen Macron, sözde Ermeni soykırımının dünyada tanınması için mücadele vereceğini söylemişti.

Fransa'da Macron yüzde 65,8 ile cumhurbaşkanı seçildi

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimini Emmanuel Macron kazandı.

İkinci turu dün yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlara göre, Yürüyüş Hareketi lideri Macron oyların yüzde 65,8'ini, rakibi Marine Le Pen ise yüzde 34,2'sini aldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 75 oldu.

Sonuçları parti merkezinde takip eden Macron, Louvre meydanında kurulan sahneye Avrupa Birliği marşı olarak kabul edilen 9. Senfoni eşliğinde yürüdü. "Önümüzdeki 5 yıl boyunca aşırı uçlara oy vermeye yönelten hiçbir sebebin kalmaması için mücadele edeceğim.” diyerek birlik mesajı veren Macron yaklaşan parlamento seçimleri için de destek istedi.

İlk turu 23 Nisan’da yapılan seçimlerde Macron yüzde 23, Le Pen ise yüzde 21 oranında oy almıştı.

Kesin sonuçlar 10 Mayıs'ta açıklanacak. 14 Mayıs'ta da Hollande görevi Macron'a devredecek. Şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi olan Macron, görevi devraldığında Fransa'nın Napolyon'dan sonraki en genç lideri de olacak.

2016’nın nisan ayında adı ve soyadının baş harfleriyle başlayan En Marche yani Yürüyüş Hareketini kuran Macron, ağustos ayında Ekonomi Bakanlığından istifa ederek cumhurbaşkanlığı seçimleri için bağımsız adaylığını ilan etmişti. Macron’un, Hollande tarafından solu kurtarmak görevi ve gizli bir ajandayla görevlendirildiği belirtiliyor.

Macron, 24 Nisan'da Fransa'da düzenlenen sözde 1915 olaylarını anma etkinliğinde “Ermeni soykırımının dünyada tanınması için mücadele vereceğini” söylemişti. Fransa, 2001 yılında sözde soykırımı tanımış, Fransa Anayasa Mahkemesi ise geçen Ocak ayında Ermeni iddialarını da kapsayacak şekilde “Bazı suçların reddinin suç sayılmasına” ilişkin yasa hükmünü iptal etmişti.

"Türkiye’nin içine girmekte olduğu eğilimden çok derin üzüntü duyduğunu ve bunu onaylamadığını da söyleyen Macron "Seçilmesi halinde Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerinde ilerleme olmayacağını da" belirtmişti.

ulusalkanal.com.tr

# fransa # Macron # Hollande # Le Pen