Dışişleri'nden Yunanistan'a sert yanıt

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Türkiye bölgenin istikrarını ve güvenliğini baltalıyor" iddiasında bulundu. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Meriç Nehri bölgesindeki sınır geçiş alanını ziyaret etti.

Dışişleri'nden Yunanistan'a sert yanıt

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos DendiasTürkiye'yi hedef aldı. Dendias, Türkiye'yi doğu Akdeniz'de istikrarı ve güvenliği baltalamak, tüm komşularıyla sorunlara yol açmak ve aynı zamanda Yunan hava sahası ile karasularını da ihlal etmekle suçladı.

Yunan Bakan, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile göçmenlerin şubat sonlarında toplandığı Meriç Nehri bölgesindeki sınır geçiş alanını ziyaret etti. Dendias, Türkiye'nin son aylarda Akdeniz'e yönelik 'yasadışı diplomasi' yürüttüğünü iddia etti.

Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan Borrell, "Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını korumaya ve Yunanistan'ın egemenliğini güçlü bir şekilde desteklemeye kararlı olduğumuz çok açık" ifadesini kullandı.

Dendias ise, "Ankara, gemileri ile yasadışı diplomasi yürütmekten vazgeçmeli, geçtiğimiz günlerde NATO misyonu kapsamında görev yapan Fransız gemilere yönelik atılan adımlardan kaçınılmalı" cümlesini kurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda göçmenlerin Avrupa'ya gitmesine izin vermiş, Yunanistan yaşanan şiddet olaylarının ardından birçok kişiyi geri çevirmişti.

Türkiye'den, Yunan Dışişleri Bakanı ile AB Yüksek Temsilcisinin Türkiye'ye ilişkin ifadelerine tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, yazılı bir açıklama yaptı.

Aksoy, "Yunanistan'ın sığınmacılara yönelik insan hakları ihlallerini ve suçlarını AB şemsiyesi altında örtbas etme çabasının yeni bir tezahürüdür. AB Komisyonunun buna ortak olması ise ibret vericidir." dedi. AB ve Yunanistan’ı Türkiye'yi suçlamak yerine kendi ahdi sorumluluklarını yerine getirmeye, sığınmacıların haklarına saygı göstermeye çağırdı.

Aksoy, Dendias'ın Ege ve Doğu Akdeniz konusundaki ifadelerinin ise tamamen gerçeklikten kopuk olduğunu söyledi. "Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye'yi kendi kıyılarına hapsedebileceği ve bunun uluslararası hukuka uygun olduğu rüyasından artık uyanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Aksoy, Türkiye'ye karşı şer ittifakları kurma ve AB'yi suiistimal etme teşebbüslerinin Yunanistan'a bir faydası olmayacağının altını çizdi. "Bunun yerine Türkiye'nin meşru hak ve çıkarlarına saygı göstermeli, meselelerini bizi şikayet ederek ve başkalarından medet umarak çözmek yerine bizimle konuşarak çözmeye çalışmalıdır. Uluslararası hukukun ve komşuluğun gereği de budur." değerlendirmesinde bulundu.

ulusal.com.tr

# türkiye # nikos dendias