İstanbul Şile açıklarında kargo gemisi battı: Hayatını kaybedenler var

Türk bayraklı M/V BILAL BAL isimli kargo gemisi Şile açıklarında battı. Gemide aralarında bir kaptan, bir ikinci kaptan, başmühendis, ikinci makinist, iki usta gemisi, bir gemici, iki yağcı ve bir aşçının olduğu 11 kişilik mürettebat bulunduğu öğrenildi. Mürettebattan 4'ünün cesedine ulaşıldı. Diğer mürettebatı ve gemiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Valiliği de konuyla ilgili açıklama yaptı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan Şile açıklarında batan gemiyle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, "Gemlik Limanı'ndan Karadeniz Ereğli limanına dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda "BİLAL BAL" isimli gemiden sabah saatlerinde tehlike sinyali alınmıştır. Şile'nin 7 mil açığında sinyal alınmış olup gemiye ve personele ulaşılamamıştır. Gemide Türk vatandaşı olan 10 mürettebat vardır" denildi. Denizaltı Kurtarma Gemisi, batan geminin yerini tespit etti

İstanbul Şile açıklarında kargo gemisi battı: Hayatını kaybedenler var

Türk bayraklı 1974 yapımı M/V BILAL BAL isimli kargo gemisinin Mersin'den Ereğli'ye giderken İstanbul Şile açıklarında battığı öğrenildi.

2999 DWT taşıma kapasitesine sahip M/V BILAL BAL isimli kargo gemisi, Mersin'den aldığı demir yükünü Zonguldak Ereğli Limanı'na götürürken, Şile açıklarında radardan kayboldu. Gemiden en son sinyal alınan bölge ve çevresinde arama çalışmaları sürüyor. Arama çalışmalarına, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz'in yerinde destek verdiği öğrenildi.

Deniz Haber Ajansı'ndan Buse Ürgir'in haberine göre, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama kurtarma gemisi, Kıyı Emniyeti römorkörleri ve helikopterle gemiyi ve mürettebatını karadan ve denizden arama çalışmaları devam ediyor.

Arama çalışmalarına, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Daire Başkanı Arslan Dede ve Suat Barlas'ın​ 'NENE HATUN' gemisiyle destek verdiği öğrenildi.

CAN SİMİDİ VE SAL BULUNDU

Arama çalışmalarında üzerinde "Bilal Bal" yazılı can simidi ile "ORAPİN 4" yazılı şişme can salı bulundu. Çalışmaların Şile'nin Ağva Karacaköy'den 12 deniz mili uzaklıkta sürdürüldüğü belirtildi.

CANSIZ BEDENLERE ULAŞILDI

Kuru yük gemisinde aralarında bir kaptan, bir ikinci kaptan, başmühendis, ikinci makinist, iki usta gemisi, bir gemici, iki yağcı ve bir aşçının olduğu 11 kişilik mürettebat bulunduğu öğrenildi. Mürettebattan 4'ünün cesedine ulaşıldı.

Geminin batış sebebi ise henüz bilinmiyor. Ayrıca, diğer mürettebatı ve gemiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

GEMİNİN YERİ TESPİT EDİLDİ

Sahi̇l Güvenli̇k Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Şile açıklarında icra edilen arama kurtarma operasyonunun Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından müşterek olarak gerçekleştirildiği bildirildi.

İcra edilen çalışmalar neticesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı "TCG ALEMDAR" gemisi tarafından kayıp geminin yerinin tespit edildiği belirtildi.

Son teknoloji̇ si̇stemleri i̇le dünyanın sayılı arama kurtarma gemi̇leri̇nden bi̇ri̇ olduğuna işaret edilen "TCG ALEMDAR"ın i̇leri̇ teknoloji̇ sonar si̇stemi̇ i̇le batan gemi̇ni̇n mevki̇si̇ni̇ beli̇rleme, i̇nsansız sualtı ci̇hazı i̇le bin metre deri̇nli̇ğe kadar arama yapma ve görüntü alma, deri̇n su dalış ti̇mleri̇ i̇le arama faali̇yetleri̇ni̇ destekleme kabi̇li̇yeti̇ne sahi̇p olduğu aktarıldı.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım, "Maalesef dün gece Karadeniz'in kuzeyinde bir kosterimiz bilinmeyen bir nedenle batmıştır. 11 personeli arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İnşallah personele sağ salim ulaşırız. Bir kez daha bu olaydan dolayı da gemide bulunan personelin yakınlarına geçmiş olsun diyorum. Arama kurtarma çalışmaları, inşallah başarıyla tamamlanmış olur." dedi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan Şile açıklarında batan gemiyle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, "Gemlik Limanı'ndan Karadeniz Ereğli limanına dökme demir taşıyan 78,5 metre boyunda "BİLAL BAL" isimli gemiden sabah saatlerinde tehlike sinyali alınmıştır. Şile'nin 7 mil açığında sinyal alınmış olup gemiye ve personele ulaşılamamıştır. Gemide Türk vatandaşı olan 10 mürettebat vardır" denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Arama kurtarma faaliyetleri Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ortaklığında yürütülmektedir. Arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından; 1 Sahil Güvenlik Uçağı, 1 Sahil Güvenlik Helikopteri ve 2 Sahil Güvenlik Botu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından 5 kurtarma botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından insansız denizaltı görüntüleme ve tespit cihazı (ROV) destekli bir denizaltı kurtarma gemisi katılmıştır.

Yapılan arama faaliyetlerinde, Şile sahiline 7 mil mesafede ve 88 metre derinlikte battığı tespit edilen gemiye ait olduğu değerlendirilen can simidi, can salı, filika ve lastik kurtarma botu bulunmuştur.

Arama kurtarma faaliyetleri ilgili birimler arasında koordineli ve yoğun bir şekilde devam etmektedir.

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği ise batan gemiyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

Gemlik/Bursa’dan Karadeniz Ereğli/Zonguldak’a demir yüklü olarak gitmekte olan Türk bayraklı “Bilal Bal” isimli kuru yük gemisine (Boy: 71 metre Tipi: Kuru Yük, Tonajı: 3237, Yükü: 3080 ton demir) ait 010430C 1 Kasım 2017 tarihinde yardım sinyali alınmasına istinaden bahse konu mevkiye yönelik arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır.

Arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına ait 2 adet sahil güvenlik botu, 1 adet helikopter ve 1 adet uçak ayrıca 3 adet Kıyı Emniyeti botu da iştirak etmektedir. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait yüzer unsurlar da iştirak edecektir. Gemide 10 Türk vatandaşı mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Su üstünde bulunan filikalarda herhangi bir personel tespit edilmemiştir. Arama kurtarma çalışmalarında geminin mevkisi belirlenmiş olup mürettebata ilişkin aramalar hâlen devam etmektedir.

Geminin Özellikleri:

IMO: 7358664

MMSI: 271000077

Çağrı İşareti: TCBR6

Bayrak: Türkiye [TR]

AIS Vessel Type: Cargo

Gross Tonnage: 1863

DWT: 2999 t

Length Overall x Breadth Extreme: 78.52m × 13.09m

Yapım Yılı: 1974

ulusal.com.tr

# istanbul # şile # kargo gemisi