ABD Taliban'a boyun eğdi

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'dan çekilmek Taliban'ın verdiği tarihi kabul etmek zorunda kaldı. Taliban Sözcülerinin uyarılarının ardından G7 ülkeleriyle görüşen Biden, görüşmenin ardından 31 Ağustos'a kadar çekileceklerini açıkladı. Açıklama öncesinde ABD'nin Taliban'ı ikna etmek üzere CIA Direktörü William Burns'ü gönderdi ancak ikna çabaları boşa çıktı.

ABD Taliban'a boyun eğdi

G7 zirvesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden son çekilme tarihi olarak 31 Ağustos olacağını duyurdu. Böylelikle Biden, Talban'ın verdiği tarihi kabul etmek zorunda kaldı.

Açıklama, CIA Direktörü William Burns'ün Taliban'ın iki numarası Molla Abdulgani Birader ile görüşmesinin ardından geldi. Kabil'de gerçekleşen görüşmeye iki taraftan da üst düzey isimler katıldı. Biden'in Burns'ü gönderme kararı, Kabil'dek tahliye operasyonlarının ortasında gelirken temsilciler, Taliban Sözcülerinin daha önce açıkladıkları 31 Ağustos tarihini uzatmak için çabaladı.

İkna çabaları boşa çıkmasının ardından ilk açıklama, salı günü Pentagon'dan gelmişti. Basına yaptığı açıklamada Sözcü John Kirby, 31 Ağustos kararında bir değişikliğin olmadığını belirtmişti.

"OPERASYON GEÇEN HER GÜN RİSK OLUŞTURUYOR"

ABD Başkanı Biden ise tahliyeleri 31 Ağustos'a kadar Taliban'la işbirliği içinde çözümlemeyi hedeflediklerini açıkladı.

- Şu anda süreci 31 Ağustos'a kadar tamamlama yolundayız. Ne kadar erken çıkarsak o kadar iyi. Operasyonda geçen her gün, askerlerimize daha çok risk oluşturuyor ancak bu sürecin 31 Ağustos'a kadar tamamlanması Taliban'ın bizimle iş birliğini sürdürmesine, tahliye edeceğim insanların havalimanına erişimini sağlamasına ve operasyonlarımızı engellememesine bağlı.

Biden'ın açıklamasının G7 toplantısının ardından gelmesi, diğer ülkeleri de harekete geçirdi. Zirvenin ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, tahliye misyonunu ABD olmadan yapamayacaklarını bildirdi. Toplantı öncesinde İngiltere kamuoyunda da İngiltere'nin de çekilmesinin ABD'ye bağımlı olduğuna yönelik eleştiriler gelmişti.

JOE BIDEN: ''GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEYE GİRER''

ABD Başkanı Biden da Afganistan'da daha uzun kalmaları durumunda güvenliklerinin tehlikeye düşeceğini, Kabil Havalimanı'na saldırılar olabileceğine dair endişeleri olduğunu aktardı. Ancak Biden, G7 liderleri ile Taliban'a karşı ortak bir yaklaşım benimsemek konusunda da mutabık kaldıklarının altını çizdi.

# abd # cia # Afganistan # taliban # joe biden # g7 # g7 zirvesi # william burns # cia direktörü