Almanya, ABD’li istihbarat görevlisini sınır dışı ediyor

NATO üyesi iki ülke olan Amerika ve Almanya arasında istihbaratçı gerilimi ortaya çıktı. Almanya, Amerika'nın Berlin Büyükelçiliği'ndeki istihbarat biriminin başındaki kişinin casusluk soruşturması kapsamında derhal ülkeyi terk etmesini istedi.

Almanya, Berlin'deki ABD Büyükelçiliği'nin gizli servis üst düzey temsilcisine ülkeyi terk etme çağrısı yaptı.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya'nın kararına gerekçe olarak deşifre olan iki ajanı ve yaklaşık bir yıldır tartışmaları süren ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın neden olduğunu dinleme skandalını gösterdi.

Almanya'da geçen hafta dış istihbarat teşkilatı BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığında casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl, çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini söylemişti. Bir diğer olayda Almanya Savunma Bakanlığı'nda çalışan bir kişinin ABD için casusluk yaptığı ortaya çıkmıştı.

Hükümet Sözcüsü, Almanya'nın bu tür gelişmeleri fazlasıyla ciddiye aldığını söyledi. ABD Berlin Büyükelçiliği'ndeki kişilerin ülkeyi terketmesi konusunda "Hükümetimiz, en yakın müttefiklerimizden de bunu bekliyor" dedi.

Almanya'nın sınır dışı talebine yönelik henüz ABD makamlarından bir açıklama yapılmadı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, müttefiklere yönelik casusluk faaliyetlerini boşa harcanan enerji olarak nitelendirmişti.

ulusalkanal.com.tr

# bnd # almanya # abd # nato # casusluk # berlin