İZBAN'da arabulucu süreci tamamlandı

İzmir'de toplu ulaşımın omurgasını oluşturan İZBAN'da toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmadı. Demiryol-İş Sendikası masada çözüm için ısrarcı.

İZBAN'da arabulucu süreci tamamlandı

Haber: Özgür Doğu Saymaz

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ortaklığında olan İzmir Banliyösü’nde işçi ve işveren arasındaki toplu iş sözleşmesi sürecinde sona geliniyor. Taraflar arabulucu masasında da anlaşamadı.

330 işçiyi, ilgilendiren görüşmelerde işçiler kademeli olarak belediyede çalışan diğer işçiler ile aynı maaşı ve sosyal hakları almak istiyor. İZBAN'da çalışan 10 yıllık bir makinist 3 bin 457 lira alırken belediye şirketi İZELMAN'da çalışan 10 yıllık bir otobüs şoförü 5 bin 509 lira maaş alıyor.

İZBAN’da en düşük maaş ise asgari ücretten 50 lira fazla ve 9 aydır sözleşmesiz çalışıyorlar.

Toplu iş sözleşmesi geçen yıllara göre daha sakin geçiyor, emekçilerin temsilcisi Demiryol-İş Sendikası da her fırsatta masada çözümü gösteriyor. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube başkanı Hamdullah Giral, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının uzlaşma için engel olduğunu belirtiliyor.

Arabulucu görüşmelerinden olumsuz sonuç çıktığı için emekçiler grev rotası zorunlu olarak girdi. Grev kararının işyerine asılması ile birlikte 60 günlük grev süreci başlayacak.

Demiryol-İş Sendika grev kararını yakın bir tarihte işyerine asabilir. Fakat İzmirlileri mağdur etmek istemeyen emekçiler toplu iş sözleşmesinin bir an evvel masada uzlaşma ile bitirilmesini istiyor.

# izmir # ibb # türkiye # İzmir Büyükşehir Belediyesi # TCDD # işçi # grev # maaş # sendika # toplu iş sözleşmesi # tis # mağdur # izban # demiryolları # İZELMAN # Devlet Demiryolları